Sunday, 19 February 2017

Jatuhnya Melayu Kerana Hasad Dengki (Kenapa Ramai Peniaga Melayu Susah Nak Berjaya Berbanding Peniaga Cina?)


Baru baru ni dah viral video orang sama melayu gaduh pasal berniaga benda sama ditempat yang sama.Saya nak menulis pun rasa berat ialah bangsa sendiri,nanti orang kata kutuk bangsa sendiri ibarat mengutuk diri sendiri.....so buat buta la kecacatan bangsa sendiri dan biarkan jer.....

Biar nampak kecacatan,biar kutuk diri sendiri.Kalau kita tak kutuk diri sendiri,kita akan berani kutuk orang lain.Tapi aku memang terdetik hati nak tulis pasal ni sebab ada benda yang aku nak share ngan korang.Moga bermanfaat.

Aku berpengalaman dalam selok belok dunia perniagaan sejak darjah 6 diberi didikan oleh abah aku.Ikut dia berniaga dan dah macam macam jenis berniaga aku dah rasa dan dah bermacam macam lokasi,macam macam ragam customer,peniaga and orang yang aku jumpa.Lain orang lain ragam.Dari sini aku lihat realiti hidup manusia.So benda dalam video ni sikit pun aku tak heran,Memang sebijik cerni.Perangai buruk orang melayu kita.

Aku dah berpengalaman berniaga lebih kurang 6 tahun,and tak yah nak cong aku lah bab bab kalau nak sembang ngan aku pasal berniaga.Bila korang cakap or citer sembang ngan aku nak berniaga jer aku dah boleh tau dah ko ni sungguh sungguh ke hanggat hangat.Idea ko ni realistik ke tak?Kalau meniaga boleh laku ke tak.Boleh tahan berapa lama.Semua tu aku dah boleh nampak dari cara kau sembang jer.Berniaga ni memang nampak senang.Tapi pengurusan kewangan tu angat susah.Orang memang enang cakap 40%buat pusing modal 40% belanja 20%simpan.Cakap memang senang.Tapi hakikatnya tak mudah.Hang kena pikir barang tu cepat cair lambat cair,berapa masa nak dapat balik modal...berapa lama baru boleh rasa untung???caner nak manage hutang....

Pengalaman aku berniaga dulu ngan abah aku.Ada sorang pak cik ni datang pakai gelaran Haji segak begaya datang.Time beli tu dia jaja citer katanya kedai sate yang ramai orang area Sijangkang tu satey nya kotor.Kuah dia ada air liuh monyet...meleleh masuk kuah satey tu dalam tempayan.Pikir pikir la caner pak cik yang dah pangkat Haji boleh buat citer citer certu.Dengki bukan main.Nak jatuhkan bangsa sendiri.Sebab tu politik Malaysia set set jer.Nak jatuhkan orang jer kerja.Ini memang realiti bangsa Melayu.Hasad dengki tu memang mengalir dalam darah bangsa kita.Nak nafikan kata kata saya???

Fikirin ya pak bagaimana jatuhnya kerajaan Melaka kalau bukan sebab hasad dengki para bangsawan???
Bagaimana hilangnya kuasa Sultan Johor ke Temenggung Abdul Rahman kalau bukan hasad dengki dan sifat tamak kuasa????
Bagaimana tercetusnya Perang Jementah bagi merebut kuasa pentadbiran Muar-Kesang????

Disebabkan genetik hasad dengki  ni memang dah ada dalam trait dalam DNA kita,sebabtu kita susah nak maju dalam bidang perniagaan.Sebabtu ekonomi di Malaysia ni Cina yang pegang.Kenapa Cina bagus dalam berniaga????Sini saya senaraikan perbezaan mentaliti Melayu dengan Cina dalam berniaga.Ini pemerhatian saya dan memang realiti dia cakap kat kita.Pikir pikir,orang berniaga kuih sebelah sebelah pun dah marah nak ugut nak rogol apa semua....tu kira sikit.....kalau aku....aku ajak kawin....lawa kut awek jual kuih yang kena marah tu ahahahaha :P,tapi asal cina kedai henfon berniaga sebelah sebelah tak gaduh pun????tak pelik ker????now I tell you why....


Berniaga Makan

Melayu
Aik,saper yang datang ni...parking sebelah lak...berniaga apa tu???aik jual nasi lemak gak????aku jual nasi lemak dia pun nak berniaga nasi lemak.Ni memang cari nahas ni.Nanti kau aku santau gerai kau...kau tengok la.....

p/s   satu masalah melayu,aku tak berapa paham cara dorang berfikir.Contohla pepagi ada satu kawasan perumahan ni ada sorang jual nasi lemak....pastu ada datang lagi sorang parking jual nasi lemak gak...esok datang lagi orang baru jual nasi lemak.Kat satu kawasan jer ade 5 orang jual nasi lemak sampai orang semua keliru nak beli kat mana.Dorang bagi alasan rezeki masing masing....aduhai....berniaga la benda lain....jangan la dengki nak cantas rezeki orang lain.Tengok orang tu hari hari masyuk jual nasi lemak situ hang nak cantas rezeki dia niaga nasi lemak juga....sebab tu MELAYU SAMPAI BILA NIAGA TAK KAYA!!!!!!!

Cina

Aiyo bro....you mau niaga sini juga ka...bagus bagus....tapi jual makan lain kan...bagus.Lagi ramai orang sini lagi bagus ma....lagi meriah lagi ong....ramai orang datang...

p/s orang cina pikir,kalau ramai kaum dia niaga kat situ lagi bagus.lagi ramai..di macam medan selera or pasar la....contoh kat satu kawasan tu ada nasi lemak ade,burger,ade mee udang,ade yong tau fu,ade tauhu.Orang ramai akan datang situ sebab dah jadi attraction sbb banyak jenis makanan and banyak pilihan tuk makan.So orang yg datang nak makan nasi lemak..maybe akan nak makan tauhu jugak ke...or nak makan babi golek ....so dorang share rezeki tu.Share Wealth orang panggil ;)

Berniaga Gadget

Melayu

Alamak dia ni,nak bukak kedai henfon sebelah aku jugak.Ni tak leh jadi ni...Ni mmng cari gaduh.Siap kau...nanti aku pecahkan kedaikau...biar padan muka

Cina

Waaaa ramai la berniaga hendfon sini...bagus bagus...aku nak bukak kedai handfon kt sini juga.

p/s depa orang cina pikir cerni...kalau satu kawasan tu contoh satu deret kedai berniaga hendfon lagi dia suka.Sebab apa....bila satu area tu banyak kedai hendfon...orang akan ramai pergi kawasan tu nak cari hendfon...and bila ramai pesaing akan berlaku tawar menawar..so banyak la hendfon murah...so ramai orang akan tertarik gi situ nak cari henfon murah...lama lama kawasan tu jadi feymes tuk cari henfon murah....tu la wujud kawasan mcm Plaza LowYat tu...GM Whole Sale....sebabtu bangsa dia jer ramai kat tempat cemtu....


Kesimpulannya,memang ada jer melayu yang berjaya dalam berniaga dan tak de lah ramai sangat orang melayu yang berniaga berperangai tidak bertamadun seperti itu.Tapi saya yakin inilah sebab kenapa Melayu walau dalam masa 50 tahun pun takkan dapat pegang ekonomi negara ni.Kalau melayu meniaga asyik nak menjatuhkan orang lain...apa boleh buat....guna jer la barang barang dari syarikat cina....kalau harga naik time raya jangan salahkan sesaper.Dah ekonomi mereka yang pegang :)

3 comments:

  1. memang btoi pon semua tu , saya pon pernah alami , pernah 1 day saya pi kedai cina tu , brg yang saya nak xdak kat kedai dia .. Terus dia suggest kedai sebelah dia , kedai cinna jugak .. bila org melayu confirm dia akan cakap xtaw kat mana ada jual barang yg saya nak beli tu .. Hahaha pnjg lebar lak saya komen =P

    ReplyDelete
  2. Gambar kat atas, Saya ada tengok video tu.. Saya pun tak tahu nak kata apa. Manusia kalau hati dah hitam, dah tak pikir. yang dia tahu nak jatuhkan orang. Rasa geram jugalah biar orang kata, idea kamu ni bagus ke? Boleh untung ke..apa? Kata2 tu mmg tak leh nak tapis nak jaga hati orang. Ada je nak buat orang terasa.

    ReplyDelete
  3. Dah tengok video tu, keterlaluan sangat sampai ugut rogol, geram betul tengok. Itulah sifat busuk perut sesetengah orang Melayu ni, takut dengan bayang-bayang sendiri, pantang tengok orang lebih, dsb. Macam manalah melayu bangsaku ni nak maju. kecewa.

    ReplyDelete

Popular Posts

Recent

Jom Borak!!!