Sunday, 20 September 2015

Tips Calon PT3 Kertas Bahasa Melayu (Soalan Bahasa Malaysia Peribahasa PART II)

 Tips Calon PT3 Kertas Bahasa Melayu (Soalan Bahasa Malaysia Peribahasa PART II)

      Wei korang terima kasih kerana support entri tips peribahasa ni.Disebabkan korang sanggup search google nak cari tips and nak score BM.Tak per aku tolong korang ngan bagi contoh soalan peribahasa yang rare yang mungkin keluar dengan harapan 4 markah dalam genggaman korang.
Support gua gais...bro support lu kay.



Bagai air dengan minyak

Rotan tiada,akar pun berguna

 
Bagai kambing di halau ke air
Bagai rusa masuk kampung

Anak dipangku dilepaskan,kera dirimba disusukan
Anak cantik,menantu molek
Pandang anak,pandang menantu

Bagai anjing menyalak di ekor gajah
Bagai anjing mendapat tulang
Image result for bunga
Bagai kera mendapat bunga
Image result for api
Image result for sekam
Bagai api dalam sekam
Image result for ayam itik
Asal ayam pulang ke lumbung, asal itik pulang ke pelimbahan
Ayam di kepuk mati kelaparan, itik di air mati kehausan
Image result for layang lang dan tali
Image result for tali layang layang
Bagai layang layang putus tali
Image result for padi dan lalang
Image result for padi dan lalang
Baik ikut resmi padi dari resmi lalang
Image result for jagung
Image result for padi dan lalang
Berjagung jagung dahulu sementara menunggu padi masak
Image result for ubi
Image result for besi karat
Diam diam ubi berisi,diam diam besi berkarat
Perempuan serasan,lelaki pemalu
Image result for darahImage result for lintah
Bagai lintah menghisap darah

BERSAMBUNG
Good Luck PT3 2015
Image result for QUOTE ORANG YANG BERJAYA
Image result for QUOTE ORANG YANG BERJAYA
Image result for QUOTE ORANG YANG BERJAYA

2 comments:

  1. thanks broo ..study last minute ,,kah kah

    ReplyDelete
  2. yang lintah punya ada 2 kali.

    ReplyDelete

Popular Posts

Recent

Jom Borak!!!