KhaidirKhaizuki.com

Monday, 22 May 2017

Apa Itu Ransomeware WannaCry???Bagaimana Menanganinya?

09:02
Dunia digemparkan dengan suatu perisian komputer yang digunakan untuk hack barang barang atau maklumat maklumat peribadi anda yang tersimpan dalam interet dan menyasarkan golongan golongan konglomerat untuk meminta sejumlah tebusan bagi mendapatkan semula fail mereka yang terjejas akibat perisian Ransomeware WannaCry ini.
Sebagai marhain yang bertanggungjawab,saya rasa perlu untuk saya menulis tentang ini supaya kita yang hari hari duk main labtop tulis blog ni berjaga jaga dan tak terkena Ransomeware Wannacry ni...mana lah tau duk tengah masak masak tulis resipi kena pulak....menjerit menangis tak berlagu doooo

So What is Ransomeware?Ransomeware adalah sejenis malware yang boleh menghentikan anda daripada boleh menggunakan PC dan segala data peribadi anda didalamnya.Anda mungkin dikehendaki  melakukan pembayaran melalui Bitcoin ,jika pembayaran tidak dilakukan.Anda mungkin tidak dapat menggunakan PC anda buat selamanya.
Kewujudan musuh yang mencipta Ransomeware ini sangat cool dan mencetuskan fenomena yang sangat menggemparkan di dunia.Ala ala movie Hollywood yg selalu kita tengok tu sekarang dah jadi realiti.Pakar pakar Cyber Heroes seluruh dunia dihimpunkan bagi menyiasat benda ni.Bayangkan la ratusan ribu komputer diseluruh dunia telah terjejas.Sampai Kaspersky pun nak show off dia punya kehebatan nak tangani masalah Ransomeware WannaCry ni...

Ransomeware WannaCry menyerang seluruh dunia melaui serangan siber oleh WannaCry ransomeware cryptoworm yang menyasarkan computer yang running the Microsoft Windows operating system dengan mengunci data dan meminta pembayaran tebusan melalui BitCoin.

Serangan yang bermula pada 12 Mei 2017 itu dalam masa sehari jer telah mengakibatkan sebanyak 230000 komputer dari seluruh 150 negara terjejas.

Pihak musuh menyasarkan kelemahan sistem Window sedia ada.Dan banyak yang melaporkan yang terkena serangan tu adalah mereka yang menggunakan window window lama seperti Window XP,7,8 yang lama punya yang tak diupdate dengan security maintainance yang baru.So dia tak immune la dengan virus terbaru ni.

Tidak lama kemudian selepas beberapa serangan yang telah dilakukan,a web security researcher who running a blog named "Malware Tech" menjumpai satu cara yang berkesan atau "kill switch" dengan mendaftarkan nama domain yang dijumpai pada kod dalam program Ransomeware itu sendiri.Hasilnya,ia berjaya memperlahankan jangkitan  tetapi the new version detected  the lack kill switch.


Pada 19 May,serangan telah berjaya dikurangkan dan diredakan,walaubagaimanapun,laporan masih diperolehi daripada isolated region already infected by the ransomeware attack.Unconfirmed sources have also alleged that a newer and a more powerful version of the virus would be released and infect the major computer systems all over the world.

Bagaimana Untuk Melindungi Diri Daripada Menjadi Mangsa Ransomeware Seterusnya?

1.Install Antrivirus yang terkini yang mempunyai sistem imunisasi terhadap virus ransomeware
2.Install Window 10 yang baharu yang mempunyai security yang tinggi
3.Jangan buka email yang diterima dari pihak yang mencurigakan
4.Gunakan Firewall
5.Kalau dah terkana jangan bayar

Friday, 19 May 2017

Kisah Bukti Kepintaran Orang Yahudi

06:07
Asalamualaikom.Hari ini saya ingin menterjemahkan antara kisah kisah kepintaran orang Yahudi yang diceritakan oleh Ustaz Auni Muhamed yang agak bermanfaat untuk dikongsi bersama.Sebab kita ni dah lama duk dengar dengar nama Yahudi...dari boikot dan benci depa semua kita dah buat.Golongan mereka ni mewakili hanya 5% penduduk dnia tapi sangat berkuasa dan mempengaruhi pemerintahan dunia.Dan golongan Yahudi ini juga diriwayatkan dalam hadis bahawa 70000 bangsa Yahudi akan bersama sama Dajjal menjadi pengikut.

Persoalannya,bagaimana bangsa yang sekecil ini,yang telah 6 juta umatnya telah dibunuh oleh Hitler semasa peristiwa Holocaust suata masa dahulu pada perang dunia kedua,kini boleh bangkit dan mempengaruhi dunia dengan ideologi mereka?Bagaimanakah kehebatan kepintaran mereka ini?Bersepah dan terlalu banyak cerita cerita dan antara yang dikongsikan dalam entri kali ini hanya satu sahaja yang menarik perhatian yang telah dikupaskan oleh Ustaz Auni Muhamed sendiri.


Kisah Wasiat Seorang Sahabat Baik Yahudi

Ditempat bernama Jerusalem tinggal seorang pemuda Islam dan Yahudi yang sangat akrab.Mereka berkawan baik ibarat adik beradik.Dan mereka berdua juga adalah saudagar peniaga.Dimana pemuda Islam itu berniaga,pasti disebelahnya juga peniaga Yahudi itu berniaga.Jika suatu hari pemuda Muslim itu ingin berniaga di Syam,maka pemuda Yahudi juga akan turut menemaninya bersama dan berniaga bersama di Syam.Sebelah sebelah tanpa ada pergaduhan,hasad dengki seperti orang Melayu....

Suatu hari ketika pemuda Muslim itu sedang solat di rumah,dia didatangi oleh sahabat Yahudi itu tadi.Dia menceritakan bahawa dia mempunyai sebuah keluarga.Seorang isteri dan beberapa orang anak ditempat yang sangat jauh.Kadang kadang dia akan pulang berjumpa mereka untuk memberi nafkah.Dan dia juga berasa yang hayatnya tidak lama dan ingin berwasiat kepada sahabat Islamnya.

"Aku amanahkan kamu untuk memegang harta harta aku untuk diwariskan kepada anakku.Dan jika dia datang tanpa menunjukkan 3 keajaiban,maka harta itu semuanya akan aku serahkan kepada engkau."
dan beberapa hari kemudian sahabatnya itu meninggal.

Hari berganti hari,datanglah anak sahabat Yahudi itu ke Jerusalem untuk menuntut harta pusaka ayahnya itu.Walaupun si anak itu sudah mengetahui alamat rumah sahabat ayahnya yang muslim itu,namun dia tidak terus menuju ke rumah itu,malah bertanya dahulu pada jiran jiran disekitar.Setelah dipastikan,dia membeli kayu api yang sangat banyak dan dihantar kepada rumah sahabat ayahnya itu.

Pada keesokan pagi,alangkah terkejutnyapemuda muslim itu melihat dihadapan rumahnya mempunyai timbunan kayu api yang sangat banyak,Dan muncul seorang pemuda  disebalik timbunan kayu api itu memperkenalkan diri.
Maka dapat dipastikanlah bahawa dialah anak yang disebutkan sahabatnya itu,namun masih belum lagi terlihat keajaiban yang diperkatakan.Lalu pemuda muslim itu bertanya.
"Wahai saudara,jika kau ingin bermalam dirumahku selama beberapa hari,aku punyai beberapa batang kayu api lagi yang cukup untuk 4 hari,maka tidak perlulah engkau membeli timbunan yang banyak ini."
Namun pemuda itu hanya senyum dan tidak membalas apa yang dikatakan oleh pemuda muslim itu.
Bila direnungkan bahawa pahamlah dia yang anak muda Yahudi itu ingin menetap di rumahnya buat masa yang lama.Maka terlihatlah keajaiban atau kepintarannya yang pertama.
Maka dijemputkan masuk pemuda Yahudi itu.Lalu waktu makan tengah hari itu,Stoknya ada 5 ekor merpati.Dalam rumah itu termasuk keluarga muslim itu yaitu tuan rumah suami,isteri,2 anak lelaki dan 2 anak perempuan dan anak muda yahudi itu 7 orang semuanya.5 ekor merpati tidak cukup untuk menampung 7 orang semuanya.Jadi saat ini kebijaksanaan anak muda Yahudi itu diuji oleh tuan rumah itu.Lalu dia pun memberikan sepasang suami isteri itu seekor merpati.2 orang anak lelaki itu seekor merpati dan 2 orang anak perempuan itu seekor merpati....tetapi anam muda Yahudi itu mendapat 2 ekor merpati.
"Hai anak muda,tidakkah kau rasa pembahagian ini berat sebelah?"
"Tidak....kerana jika diikutkan nisbah...kau,isteri mu dan seekor merpati adalah 3.Dua anak lelaki kau dan seekor merpati adalh 3.2 anak perempuan kau dan seekor merpati adalh 3.Aku dan 2 ekor merpati adalah 3."
Walaupun macam tak puas hati,tapi sudah dilihat kepintaran orang Yahudi itu dalam memanipulasi dan licik menipu dalam perniagaa.Maka itu juga boleh dikira sebagai keajaiban atau kepintaran yang dimaksudkan.Dan masih ingin lihat yang terakhir.

Pafa waktu makan malam pula,tetamu menghidangkan ayam turkey yang besaq bapak...dan sekali lagi anak muda yahudi diuji kepintarannya.Dan tuan rumah suami diberi kepala ayam,Isterinya diberi  leher ayam.2 Anak perempuannya diberi sayap.2 anak lelakinya diberi peha ayam.Dan isi yang banyak tengah tu dapat kat orang Yahudi itu.Tuan rumah tak puas hati tapi tak bantah.Dia hanya tanya kenapa dengan  lemah lembut,
"Kau adalah ketua keluarga...maka engkau adalah ibarat kepala dalam keluarga.Isteri kau ibarat leher.Kemana engkau pandang,leher akan ikut bergerak seiring dengan kepala.Anak perempuan kau ibarat sayap.Selepas kawin.Dia akan dibawa orang lain dan terbang ibarat sayap.Dan anak lelaki kau ibarat peha dan kaki yang membuatkan ayam itu kuat berdiri sama seperti keluarga ini teguh berdiri.Yang isi?isi tiadalah apa apa makna dalam keluarga ini sama seperti saya yang hanya tetamu yang menumpang."

Mendengar penjelasan tersebut.Maka terbuktilah dan terus diserahkan harta harta yang diwasiatkan oleh ayahnya itu kepada anaknya.Dan kepintaran anaknya diakui.

Buat kita yang membaca,pikirkanlah dari cerita tadi,kepintaran mereka menjurus kearah mana?Kita sendiri nampak dengan jelas..enn?????wallahualam

Sunday, 30 April 2017

Perkara-Perkara Penting Yang Perlu Ambil Perhatian Apabila Menjalankan Majlis Perkahwinan

07:31
Hari Ahad kebiasaannya memang wajib la kita akan kena pergi rumah orang kawin sedara mara dan ni antara benda yang aku malas dan tak suka.Sebab sedara sedara tu memang tak kenal.So rasa macam datang untuk makan jer.Dan lumrah bangsa Melayu yang terkenal dengan budaya hasad dengki,mengumpat dan pelbagai maksiat lain yang mengalir dalam darah.Dan majlis perkahwinan seperti persandingan tidakkan akan terlepas dari mulut mulut mak cik yang suka mengutuk.

"Kau tau majlis kawin si Abu anak si Jemah tu....alahai makan tak sedap kau tau...tah katering mana la dia bayar...."

"Kau tau khemah si majlis kawin Timah tu alahai....warnanya.....pudooooorr.....tak der macam suasana ceria lansung."

Ya....kita mungkin akan bersalam dengan tetamu dengan senyuman dan ambil duit yang dorang bagi tu...(itu pun kalau dorang bagi...melayu......) dalam hati menyumpah apa semua.

Tujuan mengadakan majlis perkahwinan adalah menjemput saudara mara dan kenalan untuk menjadi saksi,menghebahkan akan perkahwinan kita,anak kita,sedara kita disamping meraikannya.Kalau dah nama pun nak meraikan,kena pastikan orang yang kita suruh nak raikan turut berpuas hati dan gembira untuk meraikan pasangan pengantin.Jangan menyumpah dah la....Jadi kenalah puaskan hati tetamu juga bukan puaskan hati sendiri dengan buat benda tak sememnggah.Nanti kantoi member sedara kutuk majlis kahwin belakang kau nanti marah pulak.

Ada juga orang yang Islamik kata...tak yah nak sanding sanding...buat cara Islam..jemput datang acara nikah dan jemput makan dorang masa tu...Tapi biasa la MELAYU. Kalau adat tak diresmikan,mesti ada tak kena...
"Asal ek anak Pak Leman ngn anak Pak K ulop tu tak buat majlis sanding???aku rasa dorang telanjur kut....nak tutup aib..tu kahwin terus tak buat majlis apa..."
"ehhh ye ke????anak Pak Leman tu selalu solat jemaah kut...rajin gi surau..."
kesian orang tu...orang tu nak ikut sunnah...dah kena fitnah....


Jadi hari ni.Saya listkan perkara penting yang perlu amik perhatian,supaya anda tahu,biasanya apa yang kitorang akn kutuk kalau benda ni ada kat majlis kahwin kau.So korang boleh la elakkan.

1.Makanan
Benda ni memang nombor 1 keluar dari mulut mulut mak cik kalau mengumpat majlis kahwin orang series.Kalau mulut mak cik tu dijadikan Google Search Engine ...perkataan makanan akan jadi first highest rate topic la....mana taknya?Orang tu dah la penat nak berehat cuti....dipaksa datang kat majlis stranger kahwin...mungkin kawan ayah aku yang aku tak kenal.So niat aku jadi 100% untuk makan.Tapi disebabkan makanan tak sedap...dia menyebabkan mood aku sepanjang hari tu spoil sebab ye la...urusan aku aritu tergendala sebab majlis ni...at least bagi la makanan yang sedap...

Ni balik balik nasi hujan panas....nasi hujan panas ...nasi hujan panas....bro...agak agak la...nasi hujan panas..nama pun hujan panas....hujan panas disebabkan oleh pengumpulan asid sulfurik yang bercampur dengan  wap air di udara....kau kalau kena hujan panas pun lari....dulu kau selalu kata kat kitorang...
"Bro,aku dah bau nasi minyak ni...."
ni nasi hujan panas gila......

Benda ni sangat penting.dan makanan mampu mempengaruhi keseluruhan majlis tersebut.Ni kisah benar.Ada satu majlis kahwin yang aku pergi,dia buat kat hotel...gempak la macam kaya habis...tapi makanan dia tak sedap.Apa kesudahannya?Kena kutuk juga...
"apa la majlis kat hotel....makanan tak serupa macam hotel...tak sedap lansung..."
Apa perasaan tuan majlis yang dengar????duit dah habis puluh puluh ribu ni????siapa nak salah???

Dan ada  juga yang majlisnya dibuat di padang tanah merak yang lecak....masak pun rewang jer....bajet ciput la...so keadaan kawasan tu memang tak selesa...tetapi...disebabkan makanan yang dihidangkan tu sedap/////nasi minyaknya...ayam merah dia perfect.....orang ketepikan flaw suasana daif tu...tapi end up...orang puji puji majlis kawin dorang....makan sedap/.....nampak?????

2.Tempat

Ok...ade orang yang ya kita paham...duit tak banyak sangat..so tak de nya nak sewa dewan tuk buat majlis kawin.So tempah khemah depan rumah je la....tapi kalau boleh biar la atas tar.....elakkan atas tanah...macam padang rmput ke apa ...supaya in case kalau hujan....kasut orang..atau orang yang pakai kasut tak kotor and pakai selipar tak rimas...

3.DJ Kahwin dan Karaoke
Pada saya Dj Kahwin dan karoke adalah satu pembaziran yang amat jelas.Bagi aku la.Why not just pasang playlist yang ada lagu kahwin and ulang ulang....masih ada rasa suasana kawin juga....ini tak....atok yang hari hari tanam tebu dipaksanya jadi DJ kahwin.....orang tu hari kari repair kereta,kau suh jadi artis karaoke....kalau suara sedap tak pe....ni orang yang tengah makan dengan suara sengau menyanyi....alahai sakitnya hati.....tapi keadaan akan berubah kalau janda yang menyanyi.....automatically....DJ atok yang kubur dah kata mari pun turut menyanyi dan menari....

4.BridesMaid
Saya berada atas pagar dalam isu Brides Maid perlu atau tidak....kerana for several reasons ia tak perlu.Tapi bila diperhalusi...dikaji..rupanya kewujudan Bridesmaid sebenarnya disebabkan faktor ini.

"Wahhh bestnya kau dah kawin....itew ni jodoh tak sampai lagi......"
"La ye ker??tak pe nanti aku kawin nanti kau mekap cantik cantik jadi pengapit aku...yang jenis ramai....so nampak macam kayangan gitu,....korang bidadari...aku ketua bidadari....mana tau nanti ada laki bujang yang sangkut ke time majlis tu..."

Pada lelaki...ya korang dah termakan umpan....ahahahah

5.DoorGift

Korang...tolong la jangan bagi telur rebus....tak semua orang makan telur rebus tu....

Selamat pengantin baru kepada kakak saya Amelia Puspa binti Rodzman dan Ala bin Ghama Al Mansoor...moga bahagia hingga ke jannah...amin :)


Wednesday, 26 April 2017

Koe No Katachi (A Silent Voice) Movie Review

02:58
 I still remember how long I wait for this movie dari bulan 8 seingat aku time nak Trial SPM,Trailer citerni released kat youtube and aku dah start tertunggu citer ni bila nak keluar kat online.Setiap kali aku bukak KissAnime....citer ni tak released lagi.Aku macam tanya tanya....bila la bila la bila weiiii

So sekarang,aku dah bazirkan RM10 tuk tengok cerita ni and series berpuas hati dengan harga yang aku bayar...huhuhu nak aku spoil kan ker?TGV sangat berani and bijak kali ni sebab dia berani cuba asarkan movie anime.Maybe bila dia tengok GSC banyak tayang anime punya movie and dapat sambutan so dia berani try jual citer ni.So siapa yang anime fans belum tengok tu elok la jangan baca....keluar dari site ni supaya korang tak frust ahahahha.

Citer dia kalau korang tengok awal awal dia memang best but bila nak habis macam....aduh...aku series tak puas hati dengan ending citer dia do.Series la.Citer dia bermula dengan Hero dia nama Shouma ni nak bunuh diri terjun kat jambatan.Sebab dia dah rasa lost hope nak teruskan hidup.Sebab dia rasa dia orang yang sangat berdosa dan tak layak nak hidup.Orang semua bencikan dia sebabkan dia dulu buli heroin yang pekak ni.So dia mula keseorangan and di judge oleh masyarakat sekeliling.Jadi dia mula pangkah hari hari and kumpul duit dengan jual semua barang dia and bayarkat mak dia sebagai ganti rugi dia hilangkan hearing device pompuan   tu yang mahal terpaksa mak dia bayar.And dia nak jumpa heroin tu kali terakhir sebelum dia bunuh diri.Tapi dia tak berjaya bunuh diri.

Flashbackla masa dia kecik ni.Pompuan pekak ni masuk dalam kelas.Hero ni Shouma selalu buli dia.Sampai telinga dia berdarah.Aku simpati gila tengok ahahaha sakai dooo...8 hearing device dia hilang time kat sekolah tu.And heroin ni jenis tak pernah marah.Walaupun orang semua buli dia.Dia tak marah tapi sebaliknya dia mintak maaf.Ni lagi buat aku macam aduhhhhh....tak tahan doooo...
Kau bayangkan kau nampak awek pekak depan kau kena sepak...kena zalim...lepas tu awek pekak tu tak de salah apa...tapi dia melutut mintak maaf jer...dia macam adessss.....

One day,mak si heroin namanya Nagamiya Shouko ni marah sebab 8 hearing device dia hilang.And cikgu dia tanya siapa yang bertanggungjawab atas benda ni?Satu kelas tuduh si Hero ni...Si Shouma....memang la betul dia buat.Pastu dia ngaku...then dia petik nama kawan kawan dia yang selalu buli gak.Tapi kawan dia semua tak ngaku and berlakon kena tuduh.Semuanya letakkan kesalahan kat Shouma sorang.Then apa jadi hero tu kena pulau oleh satu sekolah sebab menganiaya orang.Pembuli.Kawan kawan baik dia semua tak nak kawan ngan dia dah.Nagamiya Shouko pun dah pindah sekolah lepas kejadian tu.Dan dia dihantui dosa karma dia sampai bila bila.And dia nak cari balik Shouko nak mintak maaf sebelum dia bunuh diri.

Dia pun jumpa balik  dengan si Shouko and nak pulangkan balik buku Shouko yang dia campak kat kolam.Dia simpan lagi...dia nak bagi and dia pun dah belajar bahasa isyarat bagi mengenang Shouko yang dia bui dulu.So masa dia jumpa balik....Shouma ni buat la bahasa isyarat macam ni "You" "I" "Friends" pastu si Shouko ni terharu and happy gila

And Shouma pun dah mula dapat ramai kawan....but lama lama Shouma hilang balik semua kawan dia disebabkan Shouko...jadi konflik kat situ


Dah la malas la nak citer...korang tengok sendiri la...malas la nak citer bebanyak,Tapi series best....


Monday, 24 April 2017

Bumi Itu Bulat? (Proses Kejadian Bumi)

08:01
Sumber: Quran Saintifik karya Dr Danial Zainal Abidin
Bumi merupakan satu objek yang unik.Disitulah Allah meletakkan makhluk ciptaan-Nya yang istimewa iaitu Khalifah.Kejadian bumi melalui beberapa proses tertentu.Ia bermula lebih kurang 4.5 billion tahun dahulu sebagai sebahagian gumpalan gas yang dikenali sebagai solar nebula.Solar nebula mengandungi 98 peratus hidrogen dan helium,dan 2 peratus unsur-unsur lain yang terhasil dari kehancuran bintang-bintang di kosmos.Selepas matahari terbentuk daripada gas solar nebula ini,gas gas yang mengandungi unsur unsur vukan hidrogen (non-hydrogen elements) terhasil dan bercantum dari semasa ke semasa sehingga menjadi semakin besar dan akhirnya bertukar menjadi planet.Proses ini dikenali sebagai accretion.

           Salah satu planet yang terhasil ialah bumi.Teori kejadian bumi daripada proses accretion ini pada asalnya diutarakan oleh Otto Schmidt,seorang pakar Geofizik dari Rusia pada tahun 1944 dan teori itu menjadi semakin popular hari ini.
Otto Schmidt,seorang pakar Geofizik dari Rusia

Proses pembentukan bumi melalui fasa fasa yang tertentu.Berkemungkinan besar,ayat ayat Allah mengenai bumi  yang terdapatnya dalamnya perkataan yang berbeza beza menceritakan berkenaan proses ini.

Dalam Surah Az-Zukhruf ayat 10,Allah menjelaskan,
" Dia yang menjadikan bumi sebagai hamparan tempat menetap dan Dia membuat jalan jalan diatas bumi supaya kamu mendapat petunjuk."
  Dalam ayat ini Allah menggunakan perkataan mahda semasa menceritakan tentang bumi.Mengikut Hans Wehr:A Dictionary of Modern Written Arabic oleh J.Milton Cowan,perkataan Mahda berasal daripada perkataan mahada dan antara maksudnya to spread out evenly, to make easy yang bermaksud menghamparkan dan memudahkan.Ayat ini  menggambarkan bumi ini dijadikan  seperti sesuatu hamparan yang memudahkan aktiviti manusia diatasnya.Sekiranya dilihat pada mata kasar,bumi ini sememangnya kelihatan bagai suatu hamparan yang luas nun sejauh mata memandang.
Namun 'hamparan bumi' ini mempunyai logiknya disudut sains dan hal ini diterangkan kemudian.

Dalam surah Abasa ayat 26,Allah berkata
"Kemudian Kami belah bumi dengan sebaik baiknya."
Dalam Surah ini perkataan yang digunakan adalah perkataan syaqana yang berasal dari perkataan syaqq .Mengikut Hans Wehr:A Dictionary of Modern Written Arabic  perkataan Syaqq  bermaksud to split,cleave iaitu pisahkan sekaligus menggambarkan bumi sebelum ini  bercantum lalu dipisahkan.

Dalam Surah Ar-Ra'd ayat 3 Allah menjelaskan,
"Dan Dialah yang melebarkan Bumi dan dijadikan diatasnya gunung-ganang dan sungai-sungai."
Dalam ayat ini Allah menggunakan perkataan madda  yang mengikut Hans Wehr:A Dictionary of Modern Written Arabic bermaksud to extend,distend,expand,dilate,stretch iaitu  mengembangkan dan melebarkan.Ayat ini menunjukkan bumi ini tidak statik sebaliknya terus membesar dan melebar sehingga ke harini.

Sebahagian musuh Islam menjadikan ayat-ayat ini sebagai  bukti mengatakan Al Quran tidak saintifiik.Hal ini disebabkan bagi mereka ayat-ayat ini menunjukkan bumi adalh mendatar (flat) dan tidak bulat.

Sebenarnya perkataan 'bumi dihamparkan' atau 'bumi adalah hamparan'(mahada) tidak menunjukkan bumi ini mendatar.Sebaliknya ia menjelaskan bumi ini adalah suatu hamparan yang seperti manusia menghamparkan tikar ataupun permadaini diatas usatu tempat.Tempat itu pula tidak semestinya mendatar kerana sesuatu hamparan dapat dihamparkan diatas pelbagai tempat  termasuk yang bulat.Pernahkah anda melihat jalan raya dikawasan bukit bukau yang berliku liku?Apabila anda melihat jalan raya itu dari jauh ,anda seolah olah melihat suatu hamparan permaidani dikawasan bukit bukau yang tidak mendatar?Begitulah kiasannya dengan hamparan bumi ini.

Kiasan yang Allah berikan  bumi ini diumpakan suatu hamparan memang selari dengan penemuan semasa.Hal ini disebabkan bumi merupakan sfera yang mempunyai beberapa lapisan.Lapisan paling dalam dikenali sebagai earth core.15 peratus  dariapda sfera bumi  adalah daripada lapisan ini.Suhunya mencecah 13000 darjah Farenheit bersamaan 7 200 darjah Celcius dan sudah pasti dengan suhu tertinggi itu ia sedikitpun tidak sesuai untuk kehidupan manusia.

Lapisan berikutnya dikenali sebagi earth mantle.84 peratus daripada bumi adalah dariapda lapisan ini.Ketebalan lapisan ini secara puratanya adalah 1700 batu bersamaan 2750 kilomiter.Suhu bahagian ini dalam lapisan ini mencecah 4000 hingga 6700 darjah Farenheit bersamaan 2200-3700 darjah celcius.Lapisan ini juga tidak sesuai untum kehidupan manusia.

 Lapisan yang teratas sekali dikenali sebagi Earth Crust .Ia adalah lapisan yang paling nipis dengan ketebalan yang mencecah hanya 30 kilometer.Oleh kerana lapisan ini berbeza dan terpisah daripada  kedua dua lapisan dibawahnya,ia seolah olah hamparan yang tersendiri,Tambahan daripada itu,penemuan semasa menunjukkan lapisan earth crust memang terpisah daripada lapisan bawahnya melalui satu sempadan pemisah yang dikenali sebagai Mohorovicic Discontinuity.

        Sempadan ini ditemui oleh sorang pakar ilmu Seismologi dari Croatia yang bernama Andrija Mohorvicic pada tahun 1909.Ketebalan sempadan pemisah ini adalah lebih kurang 10km daripada paras laut.Diatas sempadan ini lapisan bumi yang diduduki manusia dihamparkan seperti permaidani dihamparkan diatas lantai.Justeru kata kata Allah dalam surah Az-Zukhruf ayat 10  memang selari dengan penemuan ini.

Berbekalkan kefahaman ini,kita tidak perlu berasa pelik  apabila Allah mengiaskan bumi ini sbg suatu hamparan atau tikar dengan menggunakan perkataan  firaasy.Sebagai contoh Surah Al-Baqarah ayat 22 Allah berfirman
"Dia (Allah) menjadikan  bumi bagimu sebagai suatu firaasy."
Di dalam Al Asas fi Al-Tafsir Said Hawa menjelaskan firaasy bermaksud suatu hamparan seumpama tikar.

Demikian juga dengan perkataan suthihat.Sebagai contoh surah Al-Ghaasyiyah ayat 20 Allah menjelaskan,
"Dan bumi bagaimana ia dihamparkan (suthihat)."
Perkataan suthihat mengikut Hans Wehr:A Dictionary of Modern Written Arabic membawa maksud to spread,unfold,unroll iaitu menghamparkan,membuka sesuatu yang bergulung.Hal ini juga adalah selari dengan  keadaan earth crust ,iaitu lapisan teratas bui,kerana ia seolah-olah seperti sehelai tikar yang terhampar.Ayat-ayat ini memfokuskan mengenai proses kejadian bumi yang akhirnya melahirkan sesuatu hamparan dipermukaan yang bernama aerth crust yang terpisah daripada bahagian bumi yang lain.Ia seumpama tikar dilantai yang tidak melekat pada lantai yang dapat digulung.

Penemuan semasa juga menunjukkan bumi sebelum ini,iaitu ratusan juta tahun dahulu,adalah bercantum persis suatu hamparan.Pada masa itu,bumi tidak dipisahkan oleh air lautan seperti yang wujud sekarang.Hal ini adalah selari dengan  penemuan semasa mengenai proses kejadian bumi.

Pakar Sains,Lawrence S Mayer dalam tulisannya yang bertajuk Our Planet Is Expanding By External Accreation And Internal Core Expansion (The Mechanism And A New Cosmology) di www.expanding-earth.org berkata, "The evidence is empirical and the conclusion obvious-Earth~200 millions ago was a single planetary landmass~40% smaller than it today,and that moment in geologic time there were no oceans.Every island  and seamount  and most of water  seen on today's map has evolvedin the very short period of time since then!The Earth has been,and still is,steadilly growing  in size an expanding diameter at an accelerating rates---contrary to what today's scientists believe and teach..This unequivocal evidence suggests that Earth's diameter has increased at  an accelerating velocity.Today's oceans cover~71% of earth surfaces which equates to a~40% increase in Earth's diameter then,without oceans,would have been only ~7640km (~4747mi)or about~60% of its current average diameter of 12734.889km (7913.46mi)...The dominant factor in global expansion today  is the expanding molten core--melting its away upward towards the crust and creating new ocean floor  when extruded from the ~65000km (~40000 miles) of midocean ridges.In the last ~200 millions years this ridges have added more than 71% of new ocean surface area to the planet,increasing Earth's diameter by 40%."

Bumi adalah Bulat?

Salah satu perkataan penting yang digunakan Quran yang  digunakan Quran yang menunjukkan bumi dan cakerawala di angkasa raya adalh bulat adalah Falak.Sebagai contoh,di dalam Surah Al-Anbiya' ayat 33 Allah menjelaskan
"Dan Dialah yang menciptakan malam dan siang,matahari dan bulan.Kesemuanya beredar di dalam falaknya."

Ayat ini menjelaskan, malam siang matahri dan bulan beredar dalam falaknya masing-masing mengikut apa yang ditetapkan Allah.Justeru sahabat Abdullah bin Abbas berpendapat cakerawala di langit  beredar dalam bulatan sebagaimana beredarnya rahat semasa menggulung benang.

Serpekara yang menarik berhubung dengan ayat ini adalah Allag mengatakan ,malam dan siang juga  beredar dalam falaknya.seperti matahari dan bulan,perubahan malam dan siang  juga berlaku dalam bentuk bulatan.Berdasarkan ini,as Syeikh Said Hawa di dalam  Al-Asas fi Al-Tafsir berkata," Ayat ini menunjukkan bumi adalah bulat dan Quran menjelaskan berkenaan hal ini sebelum teori kebulatan bumi menjadi satu hakikat dipegang umum.Inilah satu daripada banyak mukjizat yang terdapat di dalam Quran."

Bible dan Konsep Kebulatan Bumi

 Berbeza dengan Quran,ayat-ayat dalam Bible dengan jelas menunjukkan bumi adalah mendatar serta pegun.Sebagai contoh,dalam Bible versi King James, dalam Revelation 7:1 dinyatakan
"And after these things I saw four angels stamding on four corners of the earth,holding the four winds of the earth,that the wind should not blow on the earth,nor on the sea,nor on any tree."

Tokoh tokoh Kristian seringkali menggunakan Bible ayat 40:22 yang terdapat dalam Isaiah sebagai bukti bumi adalah bulat.Ayat ini,seperti  yang terdapat  di dalam Bible versi New International (NIV) bermaksud, "He sits enthroned above  the circle of the earth,and its people are like grasshopers.He stretches out the heavens like a canopy,and spreads them out like a tent to live in."

Perkataan yang penting dalam ayat ini adalah "circle of the earth" yang bermaksud "bulatan bumi."

Dr Danial Zainal Abidin adalah doktor perubatan lepasan Universiti Iskandariah,Mesir.Sekarang beliau adalah Pengarah Urusan kepada syarikat Danial Zainal Consultancy (M) Sdn Bhd.Beliau juga adalah  Pengurus kepada Klinik Syifa di Gelugor ,Pulau Pinang.




Saturday, 22 April 2017

The Love Story About Me and My PSP (2013-2017)

06:07
RM150 aku lebur macam tu jer kat kedai Game sebab nak repair PSP kesayangan aku ni.Ya memang ada terasa membazir habih banyak duit tuk benda ni.Bukan ramai pun masih main PSP sekarang.Semua sibuk main PS Vita,PS4,XBOX,DOTA2 ngn Android Game kat fon.Tapi....ya lah banyak kenangan manis aku dengan PSP ni.....tu sebab la aku nak share ngan korang pengalaman kelakaq kelakaq aku ngan PSP ni...yang kitorang kongsi bersama.Disaat tiada awek disisi,dia lah yang sentiasa menjadi peneman menghiburkan aku disaat duka.But I think PSP ni still benificial even aku repair pun.Sebab dekat uni nanti boring...mesti member nak pinjam main bola ke apa ennnn...so time tu...1 jam RM3  la for sure..so ada la duit tuk makan.

Jadi kali ni aku nak cerita kisah hidup aku time form 1.Tuk pengetahuan  korang time aku form 1 kehidupan aku sangat jauh berbeza dengan form 1 yang lain.Ya.Form1 lain semua boleh dikatakan semua ada smartfon...paling biasa semua wajib guna Samsung Galaxy Y...ya yang kecik tu...dan dalam kalangan semua form 1 dalam kelas tu.Seingat aku,aku sorang je yang tak pakai fon.Tapi sebab time tu aku tak rasa sangat keperluan untuk memiliki jangan kata smartfon...handfon pun aku tak teringin.Sebab masa tu aku masih tak terbayang akan apa yang menarik sangat pada smartfon ini yang menjadikan ramai remaja sebaya ngan aku berlumba lumba memilikinya.

Berbeza mereka yang menyimpan semua duit belanja dorang untuk membeli sebuah smartfon.Aku pula ketika tu menyimpan untuk membeli sebuah PSP.Ya ketika itu,otak tak matang dan tidak terfikir untuk berwassap,wechat dengan awek..sibuk nak main game je so aku fokus nak beli PSP.Ya,pada ketika itu aku berasa sangat awkward dengan keadaan aku.Terutamanya pada jamuan kelas or where in the situation that ramai murid kelas gather around in some place to make some event.Ya semua akan mengeluarkan smartfon masing masing and scroll scroll,ada yang amik gambar  and masa tu aku rasa macam why Im the only one who dont have anything(gadget) to use?Ya rasa macam sangat terpinggir...lagi lagi time member show off mesej dia ngan awek dia la...gambar awek dia la...lagu KPOP la and anything that smartfon can do time tu la dorang buat.And on that time,Im the ony one who came with the empty hand tak de gadget tuk aku buat apa apa.

Then pada ketika itu aku sangat terpegun dengan watak anime Gamers Katsuragi Keima yang selalu kehulu kehilir main PSP dia kat mana mana dia berada.Watak ini sangat cool bagi aku and aku ingin memiliki personaliti seperti dia.So instead of smartphone Im prefer to buy PSP at the first place.Yeah but the road that I through to get this PSP is not a rod with full of roses.Sangat perit.Kumpul duit.kerja tiap hari upah RM10,save duit belanja lagi....dicampur lagi tentangan mak ayah,adik beradik.Sangat susah.

1st Challenge (The Amount Of Money) RM399
2nd Challenge (Parent Not Allowed)
Banyak challenge ni,nombor 2 tu paling perit.....ya sebab pada masa tu kalau nak sesuatu mesti dapat nombor (1,2,3) periksa dalam kelas baru dapat izin nak apa apa.So bila tiba time aku nak beli PSP,mula la ada suara suara sumbang menghalang  dan tak mengizinkan atas alasan pelajaran.For me whether I have PSP or not...aku memang takkan belajar masa tu ahahaha sebab memang otak time tu memang nak enjoy je tak de rasa penting tuk belajar masa tu.Yang aku tau time tu asalkan homework mesti siap dan tak kena rotan ngan cikgu.But lama lama kesedaran untuk belajar tu akan datang sendiri...nanti aku cerita kat entri lain "The Day When I got my First Smartphone"

Show Off

 Dan akhirnya aku berjaya membeli PSP,Dan mendapat ceramah berejam rejam dari pelbagai pihak.
"Ade PSP makin malas belajar....periksa tah nombor berapa nanti blablablabla...." Im very hate with this class rank concept.Everyone works hard and got a different just lebih kurag 2 or 3 point jer dengan orang lain.But because of rank.....number 18/25 is look as worst sedangkan nombor 18 ngan 10 beza lebih kurang 10 markah jer..but because of the rank we been judge and through miserable life ,kena catu masa main komputer la apa la...kena marah la.Thats why on that time aku sangat malas nak belajar sebab aku rasa how much effort I put in on my study,everyone do the same thing too.So daripada aku belajar teruk teruk time tu but end up tak dapat juga nombor top 10...buat penat jer...so baik enjoy.But lama kelamaan baru aku sedar,betapa pentingnya belajar....nantikan next entry nanti ek aku citer "The Day When I got my First Smartphone"

So ada la acara sukan ke apa aku tak ingat tapi yang aku ingat everyone gathering...maybe gotong royong.Yeah this time la aku nak show off kat dorang yang aku pun ada gadget juga.So aku taklah kelihatan awkward  macam selalu.I wait when they will use their smartphone...biasanya pompuan yang akan keluarkan dulu.As I m predict.1,2,3 dan 4 perempuan yang akan keluarkan smartphone.Yah dan lelaki pun dah mula keluarkan...Wow...I cant help dude so aku pun selukla tangan masuk dalam poket keluarkan PSP....YEAH Time tu mata aku nampak PSP tu macam bersinar dalam kartun tu...

Yeay as I m expected,semua lelaki mula tertarik kearah aku...."woah...PSP..." And aku show off la game yang best best....ahahahahaa how much cool am I back then.Semua laki berkumpul kat aku tengok aku main....dan lama lama perempuan pun datang kat aku...."Woah Khaidir main PSP la....."
On that time,aku berasa sangat lega,aku tak lagi kelihatan  seperti orang yang janggal.And when Im thinking back.I dont need to waste money with RM399 PSP to show off at that time but I just supposed to keluarkan kitab Al Quran kecik baca sorang sorang time orang lain tengah sibuk main fon.Jangankan kata member laki tersentap,hati perempuan pun cair tengok dan cikgu yang tengah scroll phone masa tu pun akan rasa nak bukak Al Quran,,,last baca Surah apa????

Ponteng Sekolah

Yeah dalam kelas lebih kurang dah ade 5 orang yang ada PSP campur kelas sebelah.So partner in crime kesemuanya 6 orang.Kitorang sangat benci kelas Matematik pada ektika itu cikgunya cikgu tua yang ajar sangat slow dan bosan.Klau tak siap homework depa....cubitannya amatlah sakit.
So we planned nak ponteng sekolah esok.Nak main game Grand Turismo...game lumba kereta
So we plan it well.Time apa semua.So kita decide ari selasa tu kita ponteng main kat rumah kawan ni yang mak bapak dia tak de kat rumah sebab kerja.And aku ingat lagi time aku pergi rumah kawan aku tu bukan time ponteng..masa tu time nak review la best tak rumah diani sesuai tak jadi port ponteng.And time masuk bilik mak bapak dia...idk caner aku boleh termasuk...aku tengok ke sebuah tong sampah dan jumpa sebuah kotak kondom.....sampai sekarang bendatu jadi ejekan kat dia and dia macam dah taknak bawak datang rumah dia lagi....ahahahaha timetu memang jakon gila la walaupun hanya hanya dapat tengok kotak.....selalu tengok kat buku sains jer...or kat seven E....

So hari kejadian....depa datang depan rumah aku.Macam biasa la bincang ....aku pun nak mulakan langkah....tapi abah aku terperasan ak yang aku bawak PSP.Terus syak yang bukan bukan...and time aku tengah amik PSP tu kawan aku pun bodoh dia cerita pasal rumah dia nak ponteng la apa la....so aku pun tak dapat join.Sedih frust semua ada.......

Kawan aku lagi sekor pun dapat nasib yang sama,Mak dia baca fon dia ade mesej pasal rancangan ponteng sekolah,...so kantoi fail juga...so dari 6 orang jadi 4 orang saje yang ponteng.

Disaat aku ngan member kena marah tak siap homework matematik sebab dah semangat nak ponteng.Aku dan member aku sangat geram dan benci bila bayangkan dorang berempat tengah seronok main lumba kereta dalam bilik beraircond....celaka tul.So masa ni tak de istilah kawan....member au terus report cikgu matematik tu yang 4 sekawan tu tengah ponteng sekarang ...main PSP kat rumah kawan..."cikgu 4 orang tu ponteng main PSP kat rumah $@#%#$.Buktinya pada asalnya sepatutnya kitorang pergi but kitorang tak jadi pergi sebab kantoi.....4 orang tu mesti dihukum cikgu."

Dan akhirnya... 4 orang tu cikgu call mak pak dorang kata dorang tak datang sekolah....bukan saje depa dirotan dirumah bahkan disekolah....paling memalukan pengawas pulak tu ahahahahahaha

3 Month Without It

PT3 dah menghampiri....abang sedara aku ni sangat suka ngan PSP aku.Ketagih dia main bola hari hari kat PSP aku.So aku bagi dia pinjam selama 3 bulan.Tolong pegangkan and jagakan and mainkan sebab kalau kat rumah nanti aku akan terdistract dengan PSP.And yeah it payoff for TRIAL PT3 but not the real PT3.

And masa masuk sekolah sains..PSP pun dah rosak.And 2 TAHUN aku tak main.Aku pun dah lupa nak cerita apa...tapi itu lah kenangan aku ngan PSP ni......and after this our journey still continue in University or Matriks ....love you babe...PSP
"Without Girlfriend its okay,but without you game,I can't"

Popular Posts

FOLLOW @ INSTAGRAM

Recent

Jom Borak!!!