KhaidirKhaizuki.com

Tuesday, 28 March 2017

Cara Menghasilkan Blog Yang Menarik Minat Pembaca oleh Azleen Abdul Rahim

05:54
Azleen Abdul Rahim ialah Pakar Pemasaran Digital.
ikuti pandangan belau di azleen.com
 
 
Cara Menghasilkan Blog Yang Menarik Minat Pembaca oleh Azleen Abdul Rahim

Mahu tidak mahu,untuk memudahkan para pengguna internet mencari jenama anda di dalam talian,anda perlu menulis.Anda tidak dapat lari daripada realiti  ini.

Kenapa?Sebenarnya lebih kerap anda menulis,akan lebih kerap  lagi algortma pencarian  enjin seperti Google,Yahoo dan Bing datang  ke laman web blog anda untuk proses mengindeks dan setiap perkataan serta ayat anda  telah di ideks tadi di simpan.

Sekiranya  terdapat individu yang  ingin mencari sesuatu benda  dan memasukkan perkataan serta  ayat yang kebanyakannya tertulis dilaman web anda,maka dengan sendirinya laman web anda itu akan berada pada kedudukan teratas.Ini disebabkan perkataan serta ayat tadi yang telah diindeks ,dikeluarkan sebagai satu dari senarai jawapan pencarian tadi.Dengan sendiri juga, laman web anda akan berada pada muka surat pertama dan kedua.

Untuk sentiasa memperbaharui kandungan laman web anda secara kerap dan konsisiten,penulisan blog adalah cara terbaik.Ia bukan sahaja mampu menyediakan perkataan perkataan baharu untuk diindeks oleh alogaritma pencarian enjin,malah ia juga mampu menarik pembaca untuk mengikuti perkembangan jenama anda dengan lebih dekat lagi.

Jadi,bagaimanakah cara terbaik menulis blog yang mampu menarik perhatian pembaca ?Kalau anda perhatikan  dengan lebih mendalam diakhbar akhbar,majalah ataupun laman blog yang ada dilua sana,hanya bebera[a bentuk penulisan sahaja yang boleh membuatkan  orang tertarik dengan penulisan blog anda.

*Penulisan berbentuk Garis Panduan

Ia seperti memberikan nasihat atau langkah langkah yang perlu diambil untuk berbuat sesuatu.Contohnya,Enam Perkara Penting yang Selalu Orang Lupa Sebelum Membasuh Kereta Sendiri.Atau Tiga Sebab Utama Mengapa Gigi Anda Longgar Sebelum Umur 40 Tahun,Penulisan jenis ini paling diminati ramai sekiranya tajuk dan perenggan  pertama digubah dengan baik.Para Pembaca yang inginkan sesuatu yang boleh mereka belajar dan ambil iktibar  dan mengikut apa yang telah ditulis itu.Mereka mengharapkan dengan mengikuti garis panduan  dan langkah langkah tadi,ia akan membuatkan hidup mereka lebih baik dan berkualiti,mengurangkan kos dan menambah pendapatan dan sebagainya.

*Penulisan melibatkan Kajian Kes
http://khaidirkhaizuki.blogspot.my/2017/02/iprice-e-commerce-merchant-awards-2016.html

Kajian kes amat diminati teruatamanya kepada individu atau pemilik syarikat yang tidak begitu pasti dengan apakah langkah atau keputusan seterusnya yang perlu mereka ambil dalam mencapai sesuatu perkara.Misalnya tentang kaedah pencarian kerja yang paling efektif,cara menjual sesuatu produk dengan lebih cepat ,bagaimana untuk membuat video  yang menarik dan lain-lain.Dengan kajian kes,mereka apat belajar dari pengalaman syarikat lain atau individu lain yang telah melalui perkara sama dan berjaya.Jejak langkah ini yang paling mereka ingin tahu dan ikuti agar mereka tidak perlu mengulangi kesilapan yang sama yang telah dilakukan oleh syarikat atau individu tersebut.

*Penulisan Tentang Pengalaman
http://khaidirkhaizuki.blogspot.my/2016/05/matlamat-tidak-menghalalkan-cara.html
 Penulisan ini sama  dengan kajian kes tadi tapi bezanya ialah ia merupakan pengalaman penulis sendiri.Seperti saya yang berbelas-belas tahun  mempunyai pengalaman dalam subjek pemasaran digital ini,setiap penulisan yang dikongsi dengan anda merupakan pengalaman saya sendiri.Ini membolehkan anda tidak perlu menghabiskan masa yang lama  berbelas belas tahun untuk mendapatkan pengalaman yang sama.Hanya cukup dengan membaca daripada pengalaman yang ditulis.Ini akan menjimatkan masa anda untuk mencapai kejayaan dalam bidang pemasaran digital anda.

*Penulisan bentuk Soal Jawab

Soal jawab biasanya akan dilakukan dengan individu yang telah berjaya dan dikenali ramai..Soalan soalan yang dikemukakan  biasanya lebih tertumpu kepada kejayaan individu tersebut dan 'formula' yang digunakan  untuk mencapai kejayaan tadi.Dengan cara penulisan begini,emosi pembaca akan lebih tertumpu kearah jawapan kepada setiap persoalan yang ditanyakan.Mereka ingin sangat mengetahui tentangnya kerana mana tahu ada jalan pintas yang boleh digunakan atau tidak.

Dalam masa yang sama juga perlu dipastikan penulisan anda tidak terlalu membosankan seperti dalam buku buku teks.Ia perlu lebih beremosi ,ceria atau sedih,marah atau gembira dan sebagainya.Siapa je suka baca buku teks?????percayalah...dan jangan lupa gambar gambar yang menarik  yang perlu ada bersama penulisan anda tadi.

Wednesday, 22 March 2017

Jatuhnya Melayu Kerana Hasad Dengki Part II (Kisah Gadis Lawa 9A+ Dan Pelajar Cemerlang SPM2016 Yang Lain)

08:34

Kalau nak cerita pasal teruknya bangsa sendiri ni,aku boleh buat pendapatan.Dibayar buat epilog.Mungkin saya boleh buat satu buku saya sendiri semata untuk mengutuk bangsa sendiri.Tapi kalau saya mengutuk golongan golongan hasad dengki saya tak ubah seperti mereka jugakan.Tapi eloklah saya tulis juga walaupun kutuk pun bangsa sendiri juga...tapi biarlah tulisan dan buah fikiran saya yang hina ni dapat menyentuh hati mereka yang mebaca.Moga Allah memberikan hidayah kepada golongan golongan itu untuk terbuka hati menerima teguran.Amin.

 Pelajar Kolej Tunku Kursiah (TKC), Natasya Qisty Mohd Ridzuan, 18, menganggap kejayaannya mendapat keputusan 9A+ dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) adalah hasil usaha kerasnya selama dua tahun.

Natasya antara 62 pelajar sekolah berasrama penuh (SBP) itu yang mendapat semua A dalam mata pelajaran daripada 151 calon yang mengambil SPM tahun lalu.

Ada lah segolongan ni.Pembaca pun boleh agak.Mana ada bangsa Cina India sibuk nak condan kejayaan orang.Hanya satu bangsa yang penuh dengan kebusukan hati dan hasad dengki yang tak senang melihat kejayaan bangsa sendiri.Cuba tengok kat twitter.Saper yang bash budak ni,ada orang Cina,India???saper berani tunjuk aku...aku pancung kepala dia...tak de...hanya bangsa kita jer....memang dah sebati hasad dengki mengalir dalam darah dari arteri,ke kapilari dan vena semua...

Antara kecaman kecaman netizen hati busuk ni

   Dengar sini wahai manusia yang masih mempunyai minda yang boleh berfikir dengan waras,unless hati dah hitam,cakap apa dah tak lekat dah...dengar sini baik baik.Aku juga pernah rasa gagal dalam PT3 dulu,result tak mencapai expectation.Senang citer result hancur la....and kawan aku ramai yang dapat 8A,9A,10A ...kau ingat apa aku rasa time tu,...ye memang aku sedih and kecewa and salahkan semua KPM apa.Tapi semarah marah aku time tu,aku tak pernah condamn budak budak yang straight A time tu.Baca yang aku bold tu.Sebab mereka tak bersalah.Mereka juga lab rats seperti saya cuma rezeki Allah bagi kat depa tuk berjaya tapi saya tak condamn depa...kata "Ala result PT3 Straight A boleh buat apa jer pun nanti amik SPM juga...."

Sebab tu aku tak paham dengan orang yang hati busuk ni.Apa yang dorang fikir sebenarnya?Ya aku paham.Korang tak score SPM...and aku paham perasaan korang.Tak dapat buat mak ayah happy..and korang kena macam macam ngan sedara...aku paham...tapi jangan lepaskan semua tu kat orang lain.Disebabkan orang yang bernasib baik berjaya dalam SPM,dan kau pulak in either way...so ko harap orang yang straight A tu rasa sedih macam apa kau rasa...biar adil....Itu hasad dengki namanya...

Kau kutuk kutuk at least dia dapat 9A+,Kau apa ada???dapat apa???citer sikit apa yang kau ada sampai buat kau layak nak kutuk depa....citer la kat aku???aku yang belajar macam nak mati kat asrama pun tak leh dapat 9A+,nak tanya juga hang lebih hebat camner nak kutuk depa???

Orang yang straight A ni,depa nak dapat benda tu bukan macam senang petik buah kat pokok.Bukan semudah cari pokemon go  kat tepi jalan....waktu malam depa saat kau menghembuskan asap rokok dan asap vape,depa menadah tangan menghembuskan ke kiri kanan lepas baca doa belajar.Disaat korang scroll insta kutuk member,depa tengah menyelak buku nota.Disaat korang menaip mengutuk budak budak wechat yang lebih kurang dengan korang,dorang tengah menulis dan menghafal skema jawapan.So sekarang dorang dah berjaya,korang nak salahkan dunia ni tak adil sedangkan kehidupan diri tak tengok....layakker???Padan muka kena sedas ayat YB Khairy Jamaluddin,disebabkan otak orang macam korang yang ramai kat Malaysia,silap silap 30 tahun pun tak cukup nak dapatkan mentaliti kelas pertama.



 Kesimpulannya,saya akhiri entri saya dengan satu quote yang ringkas dan pedas buat melayu yang hasad dengki ni...siapa babi tu???pikir pikirkan lah pembaca sekalian ;)

"Kita kalau boleh jangan bergaduh berwrestiling dengan babi,walau babi tu mengiok ngiok ajak gaduh,sebab kalau kita wrestling habis badan kita berlumuran dengan najis.Babi tak per sebab hidup dia memang suka dengan najis."

Pelajar pelajar lain yang Cemerlang SPM 2016 yang layak di Viralkan dan mendapat perhatian Netizen
klik pada gambar untuk membaca kisah lebih lanjut pelajar pelajar cemerlang ini
https://aliffchannel.com/trend/ohsem/kisah-pelajar-ini-buka-mata-rakyat-malaysia/

http://www.sinarharian.com.my/edisi/terengganu/kongsi-rahsia-kejayaan-spm-1.644626http://www.malaysiakubaru.com/2017/03/18/anak%C2%B2-merempat-di-tinggalkan-ayah-di-pusat-snooker-kisah-anak%C2%B2-ini-buat-ramai-sebak/

Monday, 20 March 2017

Aku Seorang Guru Tuisyen

06:53
          Aku seorang guru pelajar lepasan SPM yang mempunyai picisan ilmu yang boleh disumbang kepada masyarakat yang dahaga dan sangat memerlukannya demi sesuap rezeki.Disaat rakan rakan lain dibayar RM1500 sebulan kerja sebagai pak guard,RM800 di Seven Eleven dan RM1200 di restoran makanan segera.Aku memilih dibayar RM15 satu kelas yang hanya mempunyai 3 kelas selama seminggu.Dalam sebulan gaji yang diperoleh tak sampai pun RM150.

         Dengan gaji seciput tu saper yang akan berpuas hati?Ikutkan hati bulan 1 lagi dah berhenti.Tapi aku decide go on.Tahan sampai keluar result SPM.Disaat rakan lain dah mempunyai RM 3000 lebih dalam simpanan selama 3 bulan kerja,dan aku just RM 300 je dalam 3 bulan....perbezaan ketara...kenapa aku stay lagi.Kenapa?

        Satu hari datang seorang budak tingkatan 4 yang nampak macam taiko belajar Modern Math ngan aku...aku rasa cuak jugak...kut kut dia nak belasah aku ker...awal awal lagi aku dah sangka buruk.Mana taknya masuk kelas first bawak pen je....buku tak bawa...semata hanya sebatang pen.Tapi rupanya aku dah misjudge dia....walaupun dia berlatarbelakangkan kelas belakang...tapi semangat dia nak belajar sangat tinggi.Dengan syarat kena cakap lembut lembut elok elok...jangan tinggi suara or marah dia bila dia salah or tak paham...Itu cara nak deal dengan budak kelas belakang.

         Saya tanya anda soalan KBAT,Kenapa ramai budak kelas belakang malas nak pergi sekolah,malas nak belajar sedangkan dorang memang nak belajar,nak ubah masa depan mereka...tapi why they decide tu ponteng sekolah???Agak sombong dan angkuh untuk saya menyalahkan guru tapi mari kita muhassabah.

        Budak yang mempunyai masalah lambat paham ada 40 orang dalam kelas,maklumlah kelas belakang....cikgu ada masa 1 jam nak ajar satu subtopik....dengan suasana bising yang susah dikawal....dan dah ajar 4 5 kali masih tak paham...mana cikgu tak hangin....abis dimarah semua budak tu...last last desire budak tu nak belajar hilang cemtu jer.....habis pergi CC ponteng.Yala datang sekolah semata kena maki ngan cikgu jer,...baik ponteng...pastu salahkan budak tu nakal tak de masa depan....dirotan di bilik disiplin...stop salahkan dia...tengok asal dia jadi camtu...punca dia...mungkin salah ibu bapa dan mungkin dari salah kita....
     Memang budak taiko ni jenis lambat paham....memang penuh kesabaran aku ajar dia....bayangkan la bundarkan pun tak tau...round off...budak  darjah 6 punya topik tu....ikutkan rasa nak give up je....itu hasutan syaitan la...tapi pikir dengan otak yang waras...kesian mak dia..ayah dia...mak pak dia hantar dia gi tuisyen sebab dia cemtula....kalau dia pandai tak yah dia hantar tuisyen...betul tak.So aku rasa bertanggungjawab tuk ajar budak ni dari Math form 1 supaya aku tak mengecewakan mak ayah dia yang bayar RM40 sebulan untuk kelas Matematik Moden.Hati ibubapa mana ang tak sedih tengok report kad anak E semua....

     Tapi satu  aku perasan,budak budak macam mereka yang kurang pandai ni....kalau dorang dapat paham satu benda tu dorang punya seronok tu lebih daripada orang orang pandai....sebab depa rasa "yes...aku dah pandai..." so dorang lagi bersemangat....kalau buat perbandingan...kalau budak budak ni kit bagi 100 latihan sama dorang tak jemu buat...sebab dorang tak nak lupa sebab dorang rasa seronok nikmatnya paham benda tu and sayang nak biarkan lupa....

Lain dengan budak pandai.Kalau dah paham...latihan pun tak nak buat....last last lupa marah marah orang cikgu semua tak ajar...sebab tu budak yang kurang pandai ni,kalau jumpa cikgu yang betul and sabar...dorang boleh jadi lagi berjaya dari orang pandai yang biasa,

Pengalaman menjadi guru tuisyen ni adalah yang amat bernilai kerana aku belajar benda yang aku tak belajar kat sekolah SBP or mana mana...iaitu ramai orang susah kat luar sana...tapi apa patut kita buat?Simpati dan terus buat hal sendiri lupakan simpati yang anda buat tadi?atau take action???
"Im Quit :) "

Saturday, 18 March 2017

Pengalaman Di Kolej Islam Sultan Alam Shah KISAS Rahsia Sekolah Berasrama Penuh Kedua Terbaik Keputusan SPM 2016

07:41
Asalamualaikom.Saper tak kenal KISAS???atau lebih dikenali sebagai Kolej Islam Sultan Alam Shah...yang merupakan sebuah sekolah berasrama penuh yang berprestij dan sentiasa mengekalkan tangga top 5 SPM dalam Ranking SBP setiap tahun.Cuma ramai mesti tertanya apa rahsia pelajar pelajar KISAS ni and caner dorang belajar ?Telan buku kah???apakah???Semuanya akan saya bongkarkan dalam entri ni

Saya mula mengenali KISAS ni,ketika saya Form3,pada ketika itu saya menyertai pertandingan pantun peringkat negeri dan bertembung dengan pasukan dari KISAS pada peringkat suku akhir.Nak jadikan citer tewas la dengan dorang....dak SBP kut nak expect menang ke???ahahaha
Dari situ la aku amik tau sikit sikit pasal KISAS ni.

Ditakdirkan pada bulan 8 tahun lepas ada satu program Bengkel Sejarah di KISAS.Sebelum Trial SPM gitu...mula mula aku tak terpilihpun...nak jadikan cerita Drama Melayu,yeah kawan aku kena absorb tuk bengkel Biologi kat Bukit Changgang so memang padan muka dia....and cikgu mencari pengganti...dan aku pun mengangkat tangan dengan laju dalam suasana hiruk pikuk semua berebut nak pergi juga.

"Ok....bagi tau cikgu alasan sebab apa kamu layak pergi KISAS untuk bengkel Sejarah tu???"

dan aku pun angkat "Cikgu,sejarah saya PPT saya sorang je dalam kelas B....Saya kena pergi cikgu..."
"Ok Khaidir...kamu pergi"

Yessssss!!!!!!!!

Series wei kalau korang pelajar SBP,korang kena pergi KISAS sehari pun jadi la...Aku tak tipu....suasana dia tak mampu digambar dengan kata.KISAS juga digelar sebagai Bumi Waqafan....seingat aku sebab ada lah sejarah dia pasal tanah kawasan KISAS ni dulu diwaqafkan untuk pendidikan agama...and lagi situ kawasan ni sangat tenang then digelar sebagi bumi Waqafan...someting like that la...ada juga kata maksudnya bumi bertuah...ni ada budak Kisas citer ni


And suasana kat KISAS ni,aku boleh cakap macam Lost World la...Nampak masjid tu...batu batu dia macam batu yang kat masjid masjid lama.....seni bina Turkey yang selalu nampak kat internet...series lawa...korang try lah gi...and suasana luar sekolah tu macam Lost World....maksudnya tak terkesan dengan pembangunan....jalan jalan kampung...and bangunan sekitar dia macam kayu kayu la....macam Old Town....kalau tak paham sila buka buku Sejarah...tengok camner suasana Taiping  time zaman jajahan British.Ohh ya nama masjid tu Masjid Diraja Sultan Suleiman...


Suasana dia sangat tenang....jauh berbeza dengan SBP aku belajar yaitu SMS Banting...Kalau nak buat perbandingan la ennn...nak cakap sekolah aku tu penuh dengan noda,dosa dan maksiat....ahahahaha gelak gelak juga aku cakap betul
Dan kat luar ada tulis Visi Sekolah ni adalah melahirkan Ulul Albab Bertaraf Dunia....aku yang baca visi tu pun sentap.....kalau korang tak sentap....hati korang memang dah hitam...ahahaha

Nampak jejantas tu???ok jejantas ni menghubungkan antara dua bahagian.Bahagian belah sini sekolah dan asrama perempuan...belah merentas jalan asrama lelaki sahaja...so nak gi asrama...hari hari dak laki kena naik jejantas...tu je jalan yang ada.So kalau nak fly sangat la senang...lompat dari jejantas terus naik bas kat perhentian bas...ahahahaha

Citer pasal jejantas ni,aku ada pengalaman la borak ngan budak KISAS ni,triggered gila....kalau aku citer mesti korang gelak and respect.
Masa aku kat KISAS,Aku lepak kantin,jumpa la sorang budak ni tak tau la...dia tegur..dari Banting ke???dah borak borak...saje la aku gurau

"Bro,asrama jejantas ni,senangla enn nak fly,panjat je pagar jejantas tu dah sampai jalan dah...ada orang dah pernah buat ke???"

"Klau nak fly,lebih baik tak yah masuk sini...orang masuk sini nak belajar....nak ubah diri hijrah jadi lebih baik...kalau masuk sini bawak perangai jahil lama....buang masa jer."

ADDUUUUUHHH...PEDIH NANANG ARRRR...KOYAK WEI KOYAK

Lagi satu,Sekolah aku ni tuan rumah KESUMA 2016....so semua SBP punya ketua rumah sukan datang berkursus kat sekolah aku....nak dipendekkan citer...budak KISAS ni selalu turun awal surau dalam pukul 4:30 pagi tahajjud...pastu dia pelik ....kenapa surau masih sunyi lagi....gelap gelita....sedangkan surau dorang waktu ni dah terang benderang dah ramai tahajud...so dia pun tanya la member aku...dengan terus terang tanpa berselindung menyentap jiwa dan raga tanpa menjaga hati yang mendengar...

"Untungnya Budak BASIS,Aku pelik kenapa Budak BASIS ni,surau dekat sebelah asrama jer...tapi tak de orang pun yang turun tahajud.Dah la tak turun tahajud...turun subuh jemaah pun lambat...ada yang tak turun lagi dahsyat....solat sunat sebelum subuh tu pun tak buat....nikmatnya la sekolah korang ni....sekolah aku nak pergi surau pagi pagi kena naik jejantas dari asrama tiap pagi...tapi masih boleh pergi ke surau seawal 5 pagi duduk iktikaf sebelum solat subuh...dah la jauh nak kena naik jejantas...korang asrama sebelah surau...tak gunakan nikmat dengan sebaiknya.."

pERHHHH Perrrhhhhh Perhhhhhh triggered nanang do aku dengar......memang betul apa dia cakap tu,,,tapi cara dia cakap tanpa bertapis tu buat orang macam rasa dia bajet je...dia je dah alim tahap warak perfect semua benda...orang jahil ni pemikiran pesimis jer....ahahahaha


Rahsia Kecemerlangan SPM Pelajar KISAS

OK,Saya nak share pasal pengalaman saya sehari di KISAS plus ngan pengalaman kawan saya Immersion seminggu disana...Apa rahsia depa???Check this out...TAKE NOTE....

1.Ikhtilat (No Cintan Cintun)

Sampai je kat KISAS,First sekali aku cari tandas.Yeah man dh mau terkiceee dah...habis lepas hajat,berjalan jalan disekelilin KISAS jap....ya memang rasa tak selesa.Semua mata memerhati dengan slack dan tidak selesa....kami bukan dilayan dengan senyuman mesra tapi pandangan tajam peljar pelajar terutama pelajar lelaki.

So,aku sebagai lelaki memang la nak usya awek awek KISAS ennn.So jalan la mencari cari....so jumpa sekumpulan perempuan tengah jalan berborak borak last bila aku lalu sebelah dia and aku pandang dia...terus perempuan tu berjalan kesebelah tepi jarak jauh dari aku and tundukkan kepala...macam tanda hormat pun ada...aku macam???why???dia tunduk hormat pada aku ka???

And kali kedua aku pergi tandas diarea lain...kawasan ni dekat dengan kawasan Form6 dan agak sibuk..so jadikan citer ..ada satu insiden berlaku....keluar dari tandas ade perempuan hampir langgar aku....dia terkejut and terus tunduk depan aku and jarakkan 1 meter dari aku dan mintak maaf dan berjalan sambil tundukkan kepala...and aku yang masa tu terpaku memandang wajahnya yang indah tu macam terpinga pinga...ada sekumpulan perempuan lain dibelakang pun berjalan dengan menundukkan kepala dihadapan lelaki...

Tapi...aku tengok lelaki kat KISAS tak tundukpun bila lalu depan perempuan.Why????Hanya perempuan jer yang buat camtu.Why???Misteri ini perlu dirungkai....

So barulah aku tau...kat sini konsep ikhtilat sangat kuat .Perempuan di KISAS wajib mengelakkan wajah mereka ditatap oleh lelaki....so senang citer kena tundukkan pandangan.And lelaki pula jangan sibuk usha perempuan...
So bila pikir balik aku jejalan menerawang dalam keadaan jahil...usha awek sana sini...no wonder la semua perempuan tundukkan kepala and ada sampai tutup muka ngan buku and tudung....

Ya Allah...setelah aku tahu jawapan kepada tindakan dorang tu.....malu aku time tu hanya Allah je yang tahu....and setiap kali aku jalan lalu depan perempuan aku yang akan tunduk kepala....tak nak pandang depa...


Hang nampak gambar ataih tu...itu namanya IKHTILAT ZONE.dimana ada gap yang memisahkan mereka....untuk pengetahuan korang....Ikhtilat Level dorang level 9999...ahahaha

dalam kehidupan seharian....lelaki tak boleh bercakap dengan perempuan kecuali atas urusan penting....nampak ...cakap pun tak boleh apatah lagi nak hantar surat dengan coklat bawah meja....memang nahas...silap silap kena tindakan disiplin tau....kalau kantoi...and kalau lelaki nak berkomunikasi dengan perempuan atas hal hal tertentu....tidak boleh duduk semeja...and kalau tengah berdiri mesti jarak sekurang kurang nya 2 or 3 meter cemtu...memang jauh...series talk....

and dalam satu meja tu memang kena jauh gila and tak boleh satu laki satu perempuan...or 2 laki 1 perempuan atau 2 perempuan 1 lelaki.....mesti 2 lelaki 2 perempuan atau lebih supaya ada saksi bagi kedua dua belah pihak bagi mengelak fitnah.Itu yang aku dengar dari kawan aku la...

So denga syarat seketat tu,kalau korang ade crush kat KISAS,chance kau nak couple tu dalam 1% je berjaya...ahahaha tapi ada je yang couple...time cuti la...ahahaha time sekolah kena berjauhan la..tak leh berkomunikasi...and so on...

Di dalam kelas...wajib semua lelaki dihadapan dan perempuan di belakang....dan prep lelaki dan perempuan berasingan...dan lelaki tak boleh belajar dengan perempuan...walaupun great student tupompuan ke apa....kalau ada cikgu laki selagi ada laki....walaupun semua laki dalam tu bodoh pun,....hang kena belajar juga dengan lelaki...no matter what...no more excuses...so saper nak guna alasan nak study grup semata nak dating boleh gi mampus...ahahaha


Kepemimpinan Lelaki

Ok part ni aku paling rasa bersalah nak sentuh...sebab aku takut aku jadi punca KISAS ni ramai perempuan dah tak nak masuk...sebab series ramai perempuan yang masuk KISAS kata menyesal...sebab dia remeh jer.Sebab dorang tak suka ngan lelaki kat KISAS.So aku takut aku jadi punca ramai muslimah muslimah yang sepatutnya jadi pemangkin agama di Malaysia habih tak nak masuk KISAS sebab dengar cerita aku ni...Tapi aku akan share jugak sebab ni mempengaruhi kejayaan KISAS bukan saje dari segi akedemik but dari segi dunia dan akhirat.

So sebelum aku citer.Kepada adik adik Form3 Perempuan yang berniat untuk menyambung pelajaran di KISAS.Jikalau anda seorang kepala baran,feminist dan berpegang kepada falsafah Women always right...jangan masuk KISAS.Aku cakap awal awal...aku ulang balik dengan bold....

Jikalau anda seorang kepala baran,feminist dan berpegang kepada falsafah Women always right...jangan masuk KISAS.

Sebab lelaki kat sini dah dididik untuk jadi pemimpin..dan mereka akan memimpin korang kaum wanita....bukan jadi pemimpin mesti suami...bah konteks pemikiran tu sikit...pimpin je kawin pimpin je suami....tu la banyak tengok drama melayu pukul 7.

Dekat sini korang akan selalu ditegur oleh lelaki...di nasihatkan dengan dakwah sentap...no sweet talk....terus direct....
"Woi...kau tu perempuan jangan gedik sangat...suara tu jangan dilunak lunakkan."
"Wei,body language tu jaga....boleh menggugat nafsu lelaki..."
"Korang perempuan ni memang tak reti tutu aurat ek?tak takut Allah...rambut terkluar kluar pakai tudung..."

so semua benda memang laki akan tegur....kalau pompuan buat silap..and yang paling best perempuan tak boleh tegur or nasihat lelaki kalau lelaki buat salah....
itu rule dia...nampak macam tak adil ...tapi nak buat camner...laki pemimpin.Tu yang ramai perempuan fed up ngan laki kat KISAS,Memang benci habis dikutuk katanya bajet la apa la...

And walaupun luar sekolah kalau kau post instagram pun lelaki KISAS still akan tegur...
"Wei gambar ni menaikkan syahwat lelaki...padam.."
And perempuan yang rasa women always right...
"Kau ni kalau dah rasa berdosa sebab gambar aku naikkan syahwat,jangan la follow...gambar aku masih tutup aurat kut..."
"ya tapi muka kau menaikkan syahwat lelaki."
"Dipersila unfollow...jangan la follow aku...jangan la follow insta perempuan kalau dah tau gambar dorang semua menaikkan syahwat."

Tapi lelaki tu tetap tak unfollow...memang la kalau aku sebagai perempuan pun marah...tapi kalau pikir balik...lelaki tu buat sebab dia sayang kau...bukan sebagai kekasih...or sahabat....tapi sebagai ummah...sebagai saudara islam ....cuba pikir....kalau kau terus upload gambar gambar yang menaikkan syahwat lelaki...even tutup aurat sempurna...tapi senyuman kau tu meruntun hati lelaki sampai buang masa usha gambar kau...ngurat kau...screenshot gambar kau buat apa tah.....tak ke jadi saham dosa????

Memang la perempuan kata,eleh ramai jer buat???takkan berdosa lak???
Ya...kalau seluruh umat Islam di Malaysia minum arak gi disko....kita pun takkan rasa benda tu berdosa...
kalau semua orang Islam makan rasuah...kita pun lek makan rasuah..tu yang ramai kena tangkap masuk paper...orang melayu jugak....


Ucapan Di Tiap Akhir Kelas

Kita semua ennn...kalau habis kelas cikgu mengajar...paling kurang kita ucap ramai ramai terima kasih cikgu macam upin ipin ennn???betul tak???ngaku je la...

Tapi not in KISAS.Dorang ada satu ucapan dalam bahasa arab yang sangat memberi kesan kepada sesiapa  yang memahaminya...

Ucapan terima kasih cikgu kita selalu ucap dengan heartless ennn...tak de perasaan pun...
Tapi ucapan di KISAS  tiap akhir kelas pasti menyentuh hati siapa yang memahami lirik Arab tersebut

Jazakul jazakul jazakul fi khairan~
aku lupa la....ahahaha

Yang membawa maksud terima kasih saudara,pertemukanlah,himpunkanlah,disyurgamu~ dalam bentuk lagu ucapan yang sayu

banyak lgi macam tarbiyah,usrah ukhwah dan lain lain...so kalau nak tau rasa sendiri...jadi cikgu kat sana ka...acik cleaner ka...pelajar ke...and saya tak larat nak tulis kat entri ni...sebab pengalaman saya sehari je...kawan saya seminggu je...nak tau lebih laGI....Ni aku bagi link bawah ni :)
http://fairy-ins.blogspot.my/2012/06/nukilanku-pandangan-tentang-kisas-kolej.html

OK Last sebelum aku tutup entri kali ni....kehidupan KISAS ni memang best dan tenang.Klau aku boleh mintak undurkan masa...aku nak duduk KISAS...memang sebab tenang and kau na beribadat tenang jer...kau akan rasa sentiasa nak beribadat kat sini nak jadi orang baik series...memang orang kata...kalau kita nak jadi baik kat mana mana pun boleh....banyak alasan...kalau dah ahli neraka tu ahli neraka....takkkk

Persekitaran yang baik juga mempengaruhi perubahan dan ibadat seseorang.Contoh,suasana KISAS yang terpelihara dari aurat lengan perempuan.Suasana tu memang mempengaruhi...bayangkan...kat sana nak solat senang je khusyuk tapi kat BASIS...haram...solat Dorm jer....
Akhlak orang orang kat sana lelaki memang matang...jauh langit dengan bumi ngan laki BASIS. Mana taknya..saat lelaki lelaki KISAS tengah baca Al Quran di taman yang sunyi,budak laki kitorang tengah main flip bottle...umur sebaya...kelakuan berbeza...

Masuk KISAS dan menjadi warganya adalah nikmat Allah kepada hambanya yang tidak ternilai,sebab tu aku mohon UIA...memang la takut belajar bahasa Arab.But aku harap suasana disana mendorong aku ke arah menjadi hambanya daripada suasana sekarang yang lebih mendorong aku kearah neraka....

 "Ya Allah,akhirkanlah hayat aku menjadi hambamu yang Soleh dan ditempatkan dikalangan orang yang beriman"

Popular Posts

FOLLOW @ INSTAGRAM

Recent

Jom Borak!!!