Thursday, 26 January 2017

Dopamin (Punca Ketagihan Merokok,Pornografi,Masturbasi,BrokenHeartedPutusCinta dan Ketagihan Lain) Bagaimana Mengawal Ketagihan??

Asalamualaikom pembaca ke 200 000....Yeah....akhirnya sampai juga ke sasaran pengunjung
 200 000.Alhamdulillah,maha suci Allah yang masih memberikan izin dan limpah kurnianya untuk jejari saya menari diatas papan kekunci ini untuk memberi manfaat dan maslahat kepada seluruh manusia yang membaca blog saya.Moga Allah memberi hikmah dan izzah buat kalian.
Saya memang minat dalam bidang perubatan.Dan memang saya akan bertekad untuk memasuki lapangan ini.Walaupun tidak menjadi doktor.paling kurang jadi pharmacist,bio medicine ke....ok la.Memang aku perasan yang aku minat ke arah itu dan aku tak berapa berminat dengan mesin mesin ni .So aku memang menjauhkan diri dari Fizik dan Matematik...ahahahaha

So disebabkan aku ni bersemangat nak ambil medic.Aku nak share something that maybe beneficial for us and we must know about this.What is Dopamine?What its for and is it important for us???and what disadvantage of excessive dopamine released???

Caner aku boleh terfikir nak cerita and research pasal dopamine ni????

Huhuhuhu cerni ceritanya.Aku bukak youtube and jumpa ceramah Ustaz Azhar Idrus pasal Pornografi.Layan jer la.And next videonya dalam English iaitu "Disadvantage Of Pornography"
Dari situ aku jumpa dopamine....so kita mula dengan soalan KBAT.Supaya korang orang dewasa dewasa ni paham perasaan kitorang yang asyik disogok oleh KPM  dengan soalan soalan KBAT yang merepek....

Soalan 1:
Jemah telah putus cinta dengan boyfriendnya.Dia sangat kecewa dan mengalami kemurungan.Hari hari dia asyik makan coklat untuk release tension dia dan akhirnya menjadi gemuk.Soalannya,kenapa kalau frust pompuan jadi kuat makan????

Soalan 2:
Ali seorang perokok tegar.Namun disebabkan sayang awek,dia cuba berhenti menghisap rokok.Soalannya,mengapa Ali menghadapi masalah tekanan yang sangat serius?

Soalan 3:
Harith mengalami masalah ketagihan masturbasi akibat menonton pornografi.Namun,setelah rakannya mengajaknya bersukan tiap petang,ketagihannya beransur hilang.Mengapa???

Jawapan ketiga tiga soalan tersebut berkait rapat dengan Dopamin.So apaitu dopamine????

Dopamine: a compound present in the body as a neurotransmitter and a precursor of other substances including adrenaline.

Senang cerita,Dopamine ni adalah neurotransmitter yang dibebaskan semasa sinaps oleh sel saraf (nerve cells).Neurotransmitter ni ada banyak.Selain dopamine.Contohnya adrenaline.Kalau kita nampak ular.Ransangan (mata) nampak ular terus dia menghantar impuls ke sistem saraf untuk meransang vesikel sinaps merembeskan adrenaline untuk meningkatkan kadar degupan jantung dan respirasi supaya kita akan bertindak dengan kuasa yang luar biasa.Contohnya lari lebih laju.
Sama konsepnya dopamine.Bila mata tengok game...tengah main game ni,then menang.Mata hantar impuls kepada sel saraf meransang vesikel sinaps merembeskan dopanie as reward system untuk buat kita happy

Sebelum kita bincang lebih lanjut.Kena paham fungsi fungsi bahagian otak dulu,baru tahu function dia and senang paham how dopamine works.

First bahagian paling besar ialah serebrum.Serebrum terdiri  daripada hemisfera kiri dan kanan.Hemisfera kiri mengawal semua otot terkawal di sebelah kanan dan sebaliknya.Setiap hemisfera berlipat lipat untuk menambah luas permukaan  dan bilangan sel saraf.

Fungsi Serebrum ialah mengawal dan mengkoordinasi aktivit terkawal
Contoh: Aktiviti minda seperti kecerdasan,pemikiran,ingatan,pembelajaran, penaakulan dan penyelesaian masalah.

So kita fokus dengan bahagian serebrum sebab dopamin mempengaruhi bahagian ini.Bahagian yang dipengaruhi ialah Frontal Lobe.Apa fungsi Frontal Lobe?

Lobus frontal, yang terletak di bahagian depan otak, adalah salah satu daripada empat cuping utama korteks serebrum dalam otak mamalia. Lobus frontal terletak di hadapan setiap hemisfera serebrum dan diletakkan di hadapan lobus parietal dan ke atas dan di hadapan lobus temporal. Ia dipisahkan dari lobus parietal oleh ruang antara tisu dipanggil sulcus pusat, dan dari lobus temporal oleh lipatan yang mendalam dipanggil sulcus sisi juga dipanggil fisur Sylvian. The gyrus precentral, membentuk sempadan posterior lobus frontal, mengandungi korteks motor utama, yang mengawal pergerakan sukarela bahagian-bahagian badan tertentu.

Lobus frontal mengandungi sebahagian besar  sensitif terhadap neurom dopamin dalam korteks serebrum. Sistem dopamine dikaitkan dengan ganjaran, perhatian, tugas ingatan jangka pendek, perancangan, dan motivasi. Dopamine cenderung untuk menghadkan dan pilih maklumat deria yang tiba dari Thalamus untuk otak depan itu. Satu laporan dari National Institute of Health Mental berkata varian gen yang mengurangkan aktiviti dopamine dalam korteks prefrontal adalah berkaitan dengan yang kurang memuaskan dan fungsi yang tidak cekap  rantau otak semasa tugas ingatan kerja, dan kepada risiko sedikit peningkatan bagi skizofrenia.

So bila kita bercinta.Kita rasa bahagia.Semuanya rasa indah belaka.Tengok senyuman manisnya.Kita berasa sangat tenang.Walaupun berejam rejam menatap mata dan senyumannya pun tak mengapa.Setiap saat menjadi sangat berharga.Kau menjadi ketagihan untuk mendengar suaranya.Tahu tak sebab apa?Itu lah dopamin.Bila mata bertentang mata,kau lihat wajahnya.Impuls terus dihantar ke sinaps menghasilkan dopamin supaya kita merasa gembira tiap kali melihatnya.Itulah kuasa cinta.
Bila kau break up.Dengan lelaki yang kau cinta.Kau dan membazirkan tiap nafas dan suara kau call dia malam malam.Kredit kau dah berapa habis kat top up tuk jantan tak guna.Kau pun tak tenag.Asyik nangis dalam bilik sorang sorang sambil jerit jerit "Lelaki semua sama."
Tersedak tok siak,tok bilal dengar.Hamba Allah yang soleh terdengar masa tengah tahajud kat sebelah rumah nangis masa sujud tanya "apa salah aku???huhuhuhu ToT"

Dan kau pun mula consume banyak coklat.Kau makan banyak....kau pergi Mc Donald order burger banyak banyak makan sesorang,Sebabkan dopamin itu punya effect.Sebab apa???

Ok aku tak tahu nak terangkan in medical term so kita try dengan anologi aku la ekkk....

kau makan coklat release dopamin lebih kurang dlam kuantiti skali 1 dalam satu makanan.Tapi kau punya kuasa cinta  time bercinta dulu membebaskan dopamin sama amaun dengan kau makan 5 kali ganda makan.So ko kena makan 5 kali ganda lebh dari biasa supaya dopamin yang dibebaskan sama amaun dengan yang dibebaskan dengan time kau bermesej,call kekasih kau dulu.Paham???

Ali bercinta ngan Jemah....Dopamin dibebaskan dalam skala 1.Tetiba Jemah suruh Ali berhenti merokok.Rokok tu membebaskan dopamin 4 kali ganda daripada amaun yang dibebaskan daripada bercinta tu.So 1/5 je  or 20% amaun dopamin released tapi dia perlukan lagi 80%.So sebab tu dia stress,marah marah and tekanan.Nikotin tu meransang dopamin....bukan nikotin tu yang buat ketagih.tapi Dopamin.Nikotin adalah mangkin or enzim yang meningkatkan pengeluaran dopamin.So paham tak????

Same juga dengan kes pornografi dan masturbasi.Semua sebab dopamin yang dibebaskan daripada hasil perbuatan mereka itu membuatkan mereka ketagih.Senang cerita.Dopamin ni memang akan dibebaskan.Kita tak boleh halang.Sebab kalau dopamin tak dibebaskan mengikut amaun yang diperlukan menyebabkan otak rosak...Contoh dia selalu tengok pornografi dan masturbasi menyebabkan dopamin dia dibebaskan dalam skala 5 kali ganda dari biasa.Frontal Lobe akan membesar disebabkan dopamine yang berlebihan meransang perkembangan Frontal Lobe.Sebab tu orang amik steroid dia kuat gila sukan....Sebab Frontal Lobe dia lebih besar dari orang biasa,so dia punya penguasaan dalam belajar,sukan and macam macam yang berfungsi untuk Frontal Lobe
lebih hebat dari orang biasa.Itu la advantage amik drugs ni.Tapi kesan dia bila kita stop amik....

Dopamin tdak dibebaskan mengikut akdar keperluan menyebabkan Frontal Lobe menagalami kesakitan atau radang sebab dia macam kehausan la...Dia dahagakan dopamin macam kita dahagakan air.So sebabtu kita boleh jadi murung,tension and semua benda jadi tak kena.Dan kita tak boleh buat semua benda.Belajar ke apa...semua tak boleh......

Cara Cara Mengurang Ketagihan

Apa apa juga jenis ketagihan boleh guna tips ni sama ada ketagih pornografi,masturbasi,rokok,dadah or putus cinta.Aktiviti atau perkara dibawah membantu membebaskan dopamin sama amaun yang diperlukan akibat ketagihan.Bergantung kepada jenis ketagihan.Semakin dahsyat jenis ketagihan,semakin banyak aktiviti dibawah yang perlu dibuat bagi membebaskan amaun dopamin yang sama dengan jumlah diperlukan.

1.Bersukan

 2.Makan
3.Main Game

4.Main Alat Muzik

 5.Lepak ngan Kawan Kawan

6.Melancong





4 comments:

  1. fuh, analogi tembus kepala ._. in another words, kalau kita dah terbiasa dengan certain 'dosage' of dopamine and kita tetiba stop - kita akan cuba cari alternatif lain supaya dapat 'amount' of dopamine yang masih sama lah kan?

    Lol. Quite interesting, maybe I need to opt for more reading.

    ReplyDelete
  2. nice info bro.. mmg bahaya ktagihan porn ni... mgkin lbih truk dri ddah.. btw.. grats sbb dpt visitor ke 200k.. :D

    p/s : hi... sy dh follow blog comel awk ni.. hope awk sudila juga follow blog baru sy ye dan tinggalkan komen seikhlas hati.. :D ty..

    Kenapa Allah Ciptakan Neraka?

    ReplyDelete
  3. Wow! Mcm belajar bio balik. Dh lama sgt tinggal semua terms tu. Best, good info, baca sampai habis ingatkan ada lagi nak sambung lepas 6.Melancong tu. Semangat nk teruskan pembacaan. To dh habis. Bhahahahahahahahaha

    ReplyDelete

Popular Posts

Recent

Jom Borak!!!