Sunday, 5 February 2017

Lagu Lagu Nostalgia Anda????


Asalamualaikom wbt.Para pembaca mesti pernah rasa bila dengar sesuatu lagu ni,mesti teringat sesuatu peristiwa yang sangat dekat dengan lagu tu betul tak???Contoh bila pak lang saya citer yang bila dia dengar lagu kat Sinar FM contoh la lagu Alley Cat,dia akan terimbau zaman dia dalam bast sekolah selalu lagu Alley Cat berputar di corong radio bas tu.Betul tak????

Ada juga orang yang dengar satu lagu ni,dia terus nangis,sebab apa???sebab lagu tu depa selalu dengar time bercinta.Lagu feveret ex dia.Tak pasal pasal kawan tu dah duk stress dengar radio.

Itulah kuasa lagu....Lagu ni dia ibarat latar belakang.Mmepengaruhi kehidupan kita.Sebab itu orang ada kata.Music always be your companion in your journey.Sebab tu kalau orang amnesia,bila dia dengar lagu lagu dalam MP3 dia,dia akan ada satu perasaan Dejavu kat lagu tu.Sebab dia macam seakan akan teringat apa peristiwa yang berkait rapat dengan lagu tu.

Sebab apa jadi cemtu???Senang jer.
"Sebab orang kalau sedih ke gembira ke,every moment of their life,depa doq dengar lagu.Bukannya ayat Quran..."
Deep tak????ahahahaha

 So saya nak share beberapa la,kalau semua.Jenuh la aku nak menaip.Dah la aku menulisni free.Kalau dibayar menulis tiap minggu tak pe juga aku share banyak banyak.Aku cerita 5 jer lah kut


Ainan Tasneem:Kamu Saja
Lagu ni berlatar belakangkan Perpustakaan Negara.Aku ingat lagi time tu form 2 bila aku tengok video ni,aku semangat gila nak belajar kat library.Nak ngurat awek awek library.
Bawak buku sejarah,pergi kat dia ngan buku sejarah tu jumpa tanya dia...

"Awak boleh tak ajar saya Sejarah???saya ada tak paham lah tentang bab ni... "

"Bab apa???"

"Errrr tajuk dia sejarah hidup awak.....cia cia cia"

ya lah budak kecik memang cepat terpengaruh...bila tengok adegn sweet Ainan Tasneem ngn mamat mana tah tampal tampal sticky note suh cari dia kat mana dalam library tu buatkan aku macam jerit
"kyaaaa~"

sejak tu aku memasang impian yang tinggi melangit untuk belajar di Perpustakaan Negara.

Aku berjaya jugak la pujuk kakak aku time Form 4 pertengahan tahun tu alasan nak study kat Perpustakaan Negara.Sanggup juga aku cakap ada member ikut.Tapi tak de pun.Kakak aku ngan abang aku tak percaya takut aku gi time square.Memang la ada juga niat,tapi bukan time square la...nak jalan Tasik Titiwangsa...tapi impian aku nak merealisasikan scene dalam video Ainan Tasneem tu sangat kuat....

Akhirnya dari tengah hari sampai pukul 6 aku duk mengembara dalam library tu....tak da sorang pun awek jumpa...semua yg dah besaq besaq dah kerja....aku macam menunggu juga sambil buat subjek Math Mod....tak dak pun....aku tak boleh biarkan usaha aku terkubur begitu sahaja...paling paling satu akaun instagram awek pun jadi la....

Tapi akhirnya masa nak pergi tingkat 2 tu adalah nampak sekumpulan awek naik tangga bawak buku sejarah tingkatan 2 tak silap....aku ikut la belakang macam stalker....bila depa dah duduk...aku tengah fikir...nak try ke tak...nak try ke tak....masa tu dalam hati akal tengah berperang dengan nafsu....
akal kata jangan nafsu kata ya....last last aku decide duk berhampiran meja tu sambil usha je la....

Nak habiskan cerita,jangan citer number fon,satu akaun insta awek pun tak dapat.Aku pun turun la ke kantin makan dengan penuh kekecewaan.Menyuapkan nasi ayam kicap tu ke dalam mulut...tak sedap...tapi bila air mata dah berlinangan masuk dalam mulut....rasa sedap juga....boleh tahan...
Tau tak apa rasa kalau makanan kita campur air mata?????

Rasa pahitnya kekecewaan.....

Dan aku pun turun ke surau solat asar dan mengadukan kesedihan aku didalam doa selepas solat....ahahaha

Najwa Latif : Hilang

Lagu Hilang ni aku dengar masa aku masih kawan baik ngan crush lagi.Ya la crush masa tu tak appriciate apa kita buat tuk dia...dia duk pandang pak we dia tu jer yang sweet talker...aku tak sweet talker time tu....aku jadi sweet talker sekarang sebab dia la...sebab aku tau....pompuan sekarang suka laki mulut manis.

Nak jadi citer,bila dengar lagu ni time tu,aku rasa macam nak hilang dari hidup dia and aku nak tengok apa jadi....and kalau boleh dia pun hilang dari ingatan aku...

ehhh...awat hang semua nangis???citer aku ni sedih sangat ka???


Najwa Latif : I Love You

time ni Form 2,masa ni aku pandai main gitar....lagu ni kalau siapa yang pernah dengar mesti feeling gila...lagi lagi bagi orang yang pendam perasaan...orang kata cinta tak terluah....so lagu ni memang feeling gila....so kalau nyanyi kt crush....dengan harapan dia cair ennn

"Biar aku mencintai mu dalam diam atau pun bisu."

Part tu sumpah feeling gila...kalau main gitar...part tu memang aku nyanyi kuat...

 Dan aku selalu berangan dapat nyanyi depan dia sambil main gitar depan kelas dia....tapi...
memang aku buat...tapi dia tak dengar pun ahahahaha


Najwa Latif ft Sleeq :Untuk Dia

Yeahhh man...lagu ni buat aku ingat time form 1....citer ni kelakaq gila.Time form 1 ni aq ingat cikgu sejarah aku mengandung.Cikgu tua.Cikgu tu garang....kalau tak siap kerja nota dia tu dia halau keluar...menyampah juga....tapi bila dengar dia nak cuti bersalin....aku yang paling bahagia...

and then time Sejarah ada cikgu ganti....sedara dia umur 18 baru habis SPM.Kitorang panggil dia Cikgu Shida.Cikgu dia tak la lawa mana tapi dia ayu dan lemah lembut...memang type aku.So aku masa tu adalah trouble maker dalam kelas terdiam dan terpaku.Selalu aku bising dalam kelas akhirnya aku menjadi diam dan fokus dalam belajar.

Tiap kali hari tu ada sejarah....aku dah tengok jadual,....sebelum cikgu tu masuk aku dah turun bilik guru tolong angkat buku...ahahaha aku tak kasi orang lain angkat....semua buku berat tu aku kata biar aku angkat sorang.Sampai ada cikgu ni cemburu...dia gi cakap kat cikgu tu yang aku syok kat dia...dah tak pasal pasal cikgu tu dah jadi awkward ngan aku.Haih........

Dalam kelas pun dia dah tak cakap ngan aku or tanya aku soalan....aku frust habis....walaupun cikgu tu cakap yg cikgu tua tu mintak tambah cuti lagi 2 bulan tu,....aku dah tak happy dah...ya la cikgu tu pun dah akward ngan aku....aku boleh buat apa.....

And last last lagi seminggu jer tinggal cikgu kat sekolah aku lah orang paling sedih.Sampai ada satu hari tu aku diam je and termenung kat belakang kelas tengok padang......

and lagi satu at the end of this music video ade logo sleeq...aku terpengaruh dan cuba buat logo aku sendiri...and sangat lah buruk =_=


Mark Adam : Pencuri

Aku dulu ada kawan perempuan lawa juga....aku pernah datang sampai depan rumah dia semata nak main badminton...nak jadi cerita....dia pernah mintak aku nak belajar main gitar and lagu favourite dia lagu Pencuri Mark Adam...dia suh ajar lagu tu...and kitorang pun set up date....

tapi ada satu masalah yang terjadi...
time tu kitorang ada projek PBS and kitorang dah janji nak buat pada hari yang sama.So aku gaduh besar ngan team aku.Betul la perempuan ni punca hancurnya sebuah persahabatan....aku kata la pagi aku tolong buat kerja...tengah hari aku dah janji nak ajar awek tu main gitar...so masalah jadi apabila projek tu sampai tengah hari still tak siap....so tu lah jadi krisis...akhirnya aku tetap tegas nka gi ajar awek tu,...and kawan aku menyumpah nyumpah...sebab dia jeles awek yang aku ajar tu lawa....ahahahaha

bila ingat balik saat tu..ajar main gitar kat kantin...berdua duaan...kenangan tu...itu lah sekali seumur hidup aku ngajar perempuan main gitar berdua duaan...kalau JAIS ada masa tu mesti sekarang aku dah kahwin 4 tahun anniversary....ahaha weiii tak de pegang pegang tau....aku masih ada pegangan agama...main gitar jer kay


Zizan Ft Kaka : Infiniti Cinta

Ingat lagi final year kat TPG.Cikgu selalu tak de time ni sebab selalu kursus PT3.Dan kelas kitorang adalah kelas paling bising.Sampai bilik guru dengar.Cikgu pun pelik ni kelas depan ke kelas belakang.Sampai ade cikgu naik atas suh senyap....

Nak citer kitorang memang selalu karok ramai ramai dalam kelas...and perempuan akan jadi pendengar setia kitorang nyanyi...ahahaha ada la sorang awek tu lawa dia selalu gelak bila nyanyi dalam kelas...so aku makin galak la nyanyi ngan kawan kawan.Bukan aku sorang jer nyanyi tau...ngan member....memang masa tu dah tak de rasa malu sebab kitorang rasa dah macam family dah....and lepas tu kitorang usha awek awek crush aku and kawan aku lalu padang...and kitorang jerit nama masing masng then menyorok....aduhhh I wish I can back to that time again..


Kau Gadisku : Unknown

Lagu ni sangat nostalgia...ni lah first time aku main gitar kat public atas pentas.Adalagi gambar dia...
Masa ni nerves gila...sorang sorang masuk dalam dewan memenuhi dewan.Series arrrr...nerves terketaq ketaq main....and aku main depan crush aku ...aku tengok dia atas pentas..dia tutup muka dengan kipas dia...dia tak nak tengok aku main hmmmmp....So lagu ni sangat berkait rapat dengan sejarah karier musik aku dimana pertama kalinya aku buat persembahan musik  diatas pentas.

Kesimpualnnya..Ini kisah saya...banyak lahi tapi itulah yang saya kongsikan...tu jer yang sempat...dan sesiapa yang membaca entri kalini...awak semua pasti ada banyak lagu dalam ingatan yang bila awak dengar awak akan ingat masa silam anda sama ada kenangan manis dan pahit.So apa salahnya kalau anda kongsikan????apa kisah anda dan lagu anda????


Upcoming Entry:Macam mana nak ngajar budak budak Tuisyen
(PengalamanFirstTimeJadiCikguTuisyen)
 

6 comments:

  1. blogwalking dan follow blog ni. jemput la melawat blog baru saya hehe :)

    ReplyDelete
  2. elsa ada kisah dekat lagu infiniti cinta tuh haha. nanti elsa update entry boleh share dekat awak hakhakhak!

    ReplyDelete
  3. kalau diikutkan najwan latif paling legend zaman sekolah dulu, memana pergi ada je mulut nyanyi ahahahha, pergh ajar budak tuisyen bak hang! :D
    New Update: Random ft SPM result countdown

    ReplyDelete
  4. Terjumpa ipod zaman sekolah dulu, memang penuh lagu lagu nostalgia dalam tu. Tapi dah delete dah semua hahaha

    ReplyDelete
  5. lagu nostalgia? ermmm, x tau la. hehehehe. cuma kalau pasal lagu ni, aku ingat ada sorang kwn tu suka menyanyi buat lirik sdiri 😂

    ReplyDelete
  6. Lagu zaman moden juga ni, kalau saya nostalgia tu zaman Ruffedge, Too phat, Mawi, kekekeke.

    ReplyDelete

Popular Posts

Recent

Jom Borak!!!