Sunday, 5 March 2017

Lets Talk About Passion,Are You Love What You Studying or Working Right Now?


Rewatching 3 Idiots make me think again about my ambition,about passion.Am I choose the right path?Its true for me to pursue for the bio medicine.Yeah...I admit it,I love this course and I think I will head over heel with this subject.but ...is this right way for me to go???I dont want regret and blaming others in the end of my choice???

So aku bermeditasi lagi...tengok apa sebenarnya yang aku minat.


Aku ada minat or cita cita yang memang tak direstui oleh semua orang.Memang sangat kecewa.Tapi nak buat macam mana.Sebenarnya aku nak jadi pelakon and pengarah filem.Yeah this is my passion.My dream since I was a children.Aku sedar bila aku selalu melukis komik dulu.Aku nak idea khayalan aku diterjemahkan menjadi satu karya.And aku tak nak imaginasi aku,pemikiran and jalan cerita khayalan aku tu aku sorang je nampak.Aku nak share dengan semua orang.Aku nak mengarah filem,buat cerita yang out of the box,keluar dari kepompong klishe drama Melayu.Itu impian aku.Aku nak bawa keluar penonton ke tahap lebih atas lagi.Aku tak nak penonton terus disajikan dengan jalan cerita yang merapu.And aku masih mengimpikan benda ni sampai sekarang.But yes,everyone not understand.This job will got no future.You will got no money.Tiada jaminan akan dapat kerja and berjaya.Everyone condamn,no one support.Ada isu aku kejar fame.Aku nak kejar glamor.Tak cukup tu,dia kata aku jadi artis nanti akan lupa Tuhan.Gambar kepit kepit ngan awek artis.Dosa gi night club.Im not even be artist but how they can judge me to be like that???Its strange you know.They kill my dream just like that with a small talk.Everyone.....suddenly when talking about this,I remember my friend who really genius backthen in SBP.

 Budak atas ni namanya Sheikh Naimullah.Back then he was a genius boy in our school.Bayangkan orang lain tengah makan kt DM,dia lepak kiosk komputer pergi hack komputer sekolah,coding buat game ahahahaha.Biasa la.Orang genius ni memang pelik pelik perangai.Benda paling aku tak leh lupa pasal dia ni.Time kitorang gebulur DM tutup sebab pompuan guna.Nasib baik ayah aku ada bawak kari ayam.So kitorang share la sesama.Then pinggan tak cukup.And mmng tak benda nak ganti pinggan.So he make unpredictable decission menggunakan plastik speedmart 99 sebagai piring.Set set nasi lemak la....lebih dahsyat dari makan maggi pakai ranting atas bukit.

Nak jadikan cerita,aku pernah alami satu peristiwa ngan budak ni.Aku kacau dia.
"Sheikh!Want you want to be in the future???"
"I want to be a gamer,I want to create a lot of games and spent my time with games.Not married.Spent all my life just for games."

Aku ni suka menyentapkan orang...aku pun sentapkan la dia...

"Syeikh...you know.What we want to be....our ambition,what we work in the future must contribute to our religion. To our society.Tell me,if you be a proffesional gamers like the west people did and record the video and post it in youtube,how can you contribute to Allah???you only wasting your time playing game and not bring any benefit to Islam.Lets say then you create a game.Then there a lot of Muslims playing your game and left Solat,wasting time and lagha...you worsening the ummah Sheikh." fuh panjang aku tazkirah dia English...

Dan disebabkan dia terlalu marah...dia dah tak speak english dia nangis and marah tengking aku....aku dah cuak dah

"Khaidir,you know?Kau lagi teruk dari pembunuh!!!!!" ahhhh  sudah,awat lak tetiba ni

"Come on Sheikh,Im just kidding,but what Im said just now.That was right ennn????"

"Yeah I wouldnt deny everything you said just now was right.But let me tell you something.You are worse than killer itself.You know why???People who insulting others dream and passion are worse than a killer.You think what you said to me just now just a small matter....just a simple word that came from you mouth and stabbed my heart and you wouldnt take responsiblity for that.Imagine,when you insulting my passion just now,Kau kata aku tak boleh jadi gamers,merosakkan umat.Kau dah hancurkan impian aku yang aku dah pendam sejak kecik lagi.Sekarang bila aku rasa kerja aku nanti tak berkat,dosa.Aku tukar lane aku jadi computer engineer.Then its not my passion at all.Aku tak gembira.Aku menderita.Aku lari jauh dari impian aku semuanya sebab bermula dari kata kata kau.Kalau aku gagal dalam course computer engineering one day,will you ever feed me???kau akan bagi duit kat aku????siapa yang akan bertanggungjawab????semua kesengsaraan aku pada masa akan datang bermula dari kau?Thats why you are worse than a killer.Cause youre not just killing my dream,but your make me suffer day by day until my death because of you!"

Aku tersentak....aku cepat cepat mintak maaf kat dia..then aku bad mood sepanjang hari.Bukan sebab rasa bersalah jer.Sebab aku pun rasa benda yang sama macam dia rasa cuma aku terima jer....ya.Impian yang aku pendam dari kecik dikutuk,ditolak dan tak didengari oleh orang disekitar.Baik ibu bapa semua tak restu impian aku.Aku rasa apa dia rasa cuma aku dah lupa as time goes on.Bagaimana rasa kecewanya bila orang kata,kita takkan berjaya kalau kita masuk dalam arena perfileman sedangkan kita belum pernah mencubapun.Impian saya dibunuh.Dan dalam diam saya diseksa tanpa disedari.
So mesti yang baca tertanya tanya,how I could let go my dream?Soalan yang bagus.Aku rasa aku dah citer benda ni 2 tahun lepas.Dekat entri pertama saya.http://khaidirkhaizuki.blogspot.my/2014/11/vloggers-budget-for-cameraapa-kaitannya.html

Nampak nostalgianya.Boleh la baca caner penulisan saya 2 tahun lepas ngan sekarang.The way Im write right now.Ada improvement ke tak???ahahahaa

Citer dia cerni,selepas impian saya dihempas dihenyak dan dibangkang semua ahli keluarga,saya memang down.Saya macam nak protes dengan semua orang.They dont even undestand.How can they easilly block my way???atas alasan mereka banyak makan garam.Depa kenal aku kalau aku jadi artis memang hanyut dalam glamour.Pastu tunjuk aku artikel artikel ramai artis yang lingkup and dilupakan bila dah hilang populariti....duk hospital tak de orang ajak berlakon.Terseksa.Duk kata rezek tak berkat.Memang macam macam aku kena dari semua orang.Pastu sampai satu tahap,bila sedara tanya cita cita nak jadi apa???depa semua malu nak cakap yang aku nak jadi pelakon and pengarah filem....sampai tahap begitu sekali....aku memang kecewa....

Mula dari haritu,aku terpaksa akur,aku tak nak mereka orang tua aku malu mengaku ada anak,ada adik yang merupakan seorang artis atau pengarah filem.Aku tak nak kena umpat kata rezeki tak berkat.Aku tak nak mereka ada nak yang tak dipandang and di hina masyarakat sebab jadi pengarah filem.Memang mereka tak nampak but itu pengorbanan aku yang besar.Aku korbankan minat aku supaya dapat jadi anak yang mereka bangga.

"Anak belajar mana???"
"UIA???Course apa??BioMedicine???uihhhh baguihnya anak hang..."

and the person who inspire me to left my dream behind,Mat Luthfi!!!!!ahahahaha
sebab aku dah baca buku dia....dia mengalami masalah yang sebijik sejebun ngan aku.Dimana ayah dia tak meresetui dia nak jadi pengarah filem.Takda masa depan katanya.....dan dia kata dia tinggalkan impian dia demi ayah dia...dia jadi arkitek....but bapak dia dah janji ngan dia....Mat Luthfi kalau dah dapat master baru boleh masuk pengarahan filem....so kalau jadi apa apa...dia ada tempat lain nak support.So I think I will do the same.I will pursuing Bio Medicine as well....but as time goes on,I will find friends who sharing same passion with me.Jaga badan and jaga muka....jadi macam Sterk Production ka.....aku akan pasti jadi pengarah Filem jugak satu hari nanti.Aku nak jadi pengarah filem pertama yang merupaka seorang doktor....ahahaha
Kita tak selalu dapat apa yang kita suka,tapi kalau kau dah memang suka sangat,Fight for it!!!
"orang yang membunuh impian orang lain adalah lebih teruk dari pembunuh,dia bukan sahaja menghancurkan impian seseorang,tapi menyeksa orang itu dari hari ke hari sampai dia mati."
Sheikh Naimullah 

p/s Quote ni aku ingat sampai sekarang sebab dia tuju kat aku time tu,aku rasa pedih gila nak nangis pun ada 
Tiada kena mengena sama ada hidup atau yang mati,kalau ada yang terasa minta maaf.Saya tulis tiada niat nak sakitkan hati sesiapa,cuma nak share pengalaman dan pendapat 
Image result for kebebasan bersuara


5 comments:

  1. Memula sayu je baca, sebab mengena dengan jiwa dan kisah saya juga. Tapi towards the end, bersemangat balik. That's the spirit! I was thinking the same thing too... InsyaAllah, may Allah ease, ameen! 💪💪💪

    ReplyDelete
  2. Wow.. ur story very interesting.. Saya tertarik dengan cerita kawan awak yang berniat nak jadi create gamer :D Semangat dia memang membuak nak gapai impian dia macam awak juga. Anyway i support u. Ada baiknya juga kita kena terima pendapat orang lain tapi bila soal impian dan cita-cita sendiri, jangan biarkan mereka yang decide untuk pilihan kehidupan awak. Memang semua orang pandang remeh apa yg kita impikan, tapi ia cuma dugaan permulaan. kalo awak stay untuk terus berjuang demi impian awak, suatu hari nanti ia menjadi satu inspirasi bagi semua orang. Dont give up :)

    ReplyDelete
  3. nice entry. Bagi sis hal impian ni adalah keistimewaan yang ada pd tiap seorang dan susah untuk di jangka oleh sesiapa pun. Tanpa impian seseorang manusia tu boleh jadi down dan malas. So kita memang perlu respect impian semua orang.

    ReplyDelete
  4. Kehidupan kan. penuh cabaran. Kadang kita nak share dgn orang impian kita. Tp kadang takut sama ada akan dipandang kecil atau dipandang meninggi diri. Tak semua paham apa yang kita pahamkan.

    ReplyDelete
  5. Bapak sentap tazkirah kau. Hahahahahahaahah.. Sedih doe.. Sian dia :'(

    ReplyDelete

Popular Posts

Recent

Jom Borak!!!