Sunday, 2 November 2014

Vloggers&My Budget for a Camera.Apa kaitannya????

Mungkin anda rajin bukak youtube dan pernah menonton video dari mereka.

Vloggers yg membuat lawak yang berjaya menambat hati jutaan rakyat Malaysia but jangan terkejut cause they are well educated.Mat Luthfi belajar oversea klau kita tengok setiap video Mat Luthfi mcm mana mereka survive di luar negara.Shazreen pula Im not sure but bila tengok mcm belajar local university but English speaking dia~but apa yg aq intrested ialah kelebihan Shazreen Fazlynda dlm Muzik dan Seni.Cuba depa bukk channel dia tengok dia design topi,pernah la stalk dia dulu jual topi tampung belajar Im not sure.
So itu serba sedikit pasal mereka ini.
Apa kaitannya ngan saya?
Saya ade minat nk jadi Vloggers,bukn nk kejar hot jadi artis,sekadar nk promote bisnes ayah,sendiri and minat cause ini adalah platform yg sesuai.Yeah tengok la blog aq ni baru lagi,yg follow x der,x per beginner.
And my first step ialah membuat perancangan.
Apa perancangannya?
Tentulah membeli sebuah kamera yg mampu menangkap gambar berkualiti tinggi dan mampu upload kepada android dngn kadar segera.Konfem lah smart camera.Tadi sempat la mengusya di lazada.Disebabkn saya bukan anak orang senang harganya memang mampu tengok.
Mungkin ade sesetengah orang akan cakap,
"Kenapa tak fokuskan kepada pelajaran?Tak de faedah ini semua,baru tingkatan 4,dunia masa akan datang lebih mencabar,jangan buang duit,simpan untuk belajar."
Memang soalan ini mempunyai kekuatannya sehingga kalau orang yg x bersedia akan terbisu dan x tau nk jawab apa.
Mungkin orang yg cebur bidang lain pun pernah kena soalan ni,
Tapi aq just cuba jawab
"Umur muda  ni baik tuk cuba cari pengalaman,pelajar ni ade banyak masa lapang,klo nk suh buat lepas spm mmng la tapi x salah klo kita melakukan persiapan dari sekarang secara perlahan,"
Ini yang orang dewasa x nmpk,Suka  bercakap tanpa melihat apa kita buat,tanpa tahu apa kita lalui.
Then this question also appear.
"Kalo beli camera tu nnti,buat separuh jalan,hangat hangat tahi ayam kan dah membazir?kamera tersadai,klo duit tu beli buku belajar kan elok?"
Bagi saya ini jawapan pemikiran aras budak 15 tahun yg bercakap mengikut gerak hati dan nafsu tapi mungkin tepat untuk menyanggah pendapat mereka.
"Saya buat benda ni untuk pengalaman.Pengalaman belajar melakukan pengambaran,video,phototshoot,bisnes.Nak cari experience.Masa ini sangat sesuai kerana kita ada ramai kawan di sekolah.Lepas SPM nnti mana ade masa nk jumpa kawan mcm kt sekolah?Then,pengalamn tak boleh di beli ngn duit tetapi dgn mencarinya sendiri.
In conclusion,adults please.Im begging you to be concern for us.
Jangan asyik membuat orang putus semangat.
Apa yg anda buat cuma membunuh benih kretiviti anak muda.
Memang anda dewasa dan berpengalaman luas tapi janganlah memutuskan semngat orang muda untuk bangun.Mereka punya harapan untuk mereka bina dan perlukan sokongan dan bimbingan,
bukan kata kata provokasi yang menakutkan mereka beralaskan masa depan.
Jika mereka ingin menjadi seorang ahli muzik,berikan cadangan untuk bermula,dan bagaimana untuk cuba meningkat.
Bukan menyuruh mereka berhenti dengan alasan masa depan.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Recent

Jom Borak!!!