Sunday, 8 November 2015

Bab7 Respirasi Aerob dan Anaerob,Kepentingan Menjaga Sistem Respirasi(Say no to Rokok and Vape) (Tips Mudah Menghafal SPM)

Chapter 4

Asalamualaikom.Salam sejahtera pelajar pelajar semua,Kat sini saper yang tak pandai macam saya boleh la rujuk apa yang saya nak tulis ni.Saya akan memudahkan cara anda untuk memahami tajuk kali ini.Saya harap dapat membantu.

Tajuk respirasi ni agak besar.So it's hard for me to explain all on this chapter.So I choose to explain this topic only.

Image result for Aerobic respiration
So apa benda respirasi aerobik ni?
Ingat benda ni jer tulis ni dapat 2 markah.
Respirasi aerob ialah proses penguraian glukosa dengan kehadiran oksigen untuk menghasilkan tenaga ATP.
got it? easy right?
So bila glukosa dihuraikan nak jadi tenaga.

Dimana selalunya berlaku respirasi aerob ni?
mitokondria

Proses Respirasi Aerob
C6H12O6 + 6O2 → 6 CO2 + 6H2O + 36 ATP

dalam respirasi Aerob manusia ,setiap molekul glukosa yang dioksidakan dengan lengkap untuk menghasilkan
2898kJ
38 molekul ATP
GLUKOSA + OKSIGEN ---------> AIR + KARBON DIOKSIDA + 2898 kJ TENAGA

ni jer benda nak kena ingat...aik sikitnya?rajin sangat baca buku teks tu.Complicated.Yang nak kena ingat ni ajer...


So now we move to Anaerobic respiration
Apa benda ni?? SPM candidates!!!Pay attention....

Respirasi Anaerobik adalah proses penguraian glukosa tanpa kehadiran oksigen.
1 markah.....

Tapi caner lak glukosa dihurai tanpa oksigen?
Contoh,hang ni hensem kena kejar pondan.Hang takut hilang kesucian anda.Anda lari dan lari untuk hidup sampai tak sempat nak bernafas.Hah sudah....Respirasi anaerob pun berlaku sebab tak de oksigen masuk dalam badan.Dah ko sibuk lari mana sempat nafas kan?Sebab tu la anaerob ni tak guna oksigen.So respirasi aerob ni dia uraikan glukosa tak lengkap so tenaga yang dihasilkan kurang berbanding aerob.And dia berlaku kat sitoplasma sel.

    Caner anaerob berfungsi?First dia kat otot punya citer.Masa tengah lari,otot menggunakan kesemua oksigen yang ada dengan cepat.Kadar pernafasan jantung dan denyutan jantung meningkat untuk membekalkan lebih banyak oksigen ke otot untuk pengecutan otot yang cepat.Otot menguraikan glukosa dan menghasilkan asid laktik.
GLUKOSA ---------> ASID LAKTIK + 150 kJ
so bila otot dah kurang oksigen dalam badan...jadi lah hutang oksigen.Bila banyak asid laktik terhasil akibat penguraian glukosa berlebihan okeh otot menjadikan kekejangan otot dan keletihan.
 pastu ko dah kena tangkap ngan pondan tu ko kena la relaks...layan pondan tu sebab nak bayar balik hutang oksigen ko tu...inalilah~ :P

ASID LAKTIK + OKSIGEN ---------->  AIR + KARBON DIOKSIDA + TENAGA
   
tenaga ni digunakan bagi menukarkan baki asid laktik kepada glukosa dan diangkut oleh darah balik ke otot...apabila asid laktik disingkirkan means hutang oksigen langsai....

Soalan,Apa itu hutang oksigen?
hutang oksigen ialah kuantiti oksigen yang diperlukan untuk mengoksidakan asid laktik daripada sel otot
1 markah....

Selesai bab Respirasi Aerob dan Anaerob....
So kita ke chapter seterusnya

Kepentingan mengekalkan sistem respirasi yang sihat
Image result for rokokImage result for rokok
Image result for perempuan hisap vapeImage result for perempuan hisap vapeImage result for perempuan hisap vape
p/s  rasa sayu bila tengok nu ha...perempuan berhijab hisap vape....entah la....nanti la sembang pasal menda ni kat entry akan datang.

So guys,fokus apa yang akan keluar SPM. Vape...minah vape kita sembang nanti.

So whats the material contain in smoke that harmful to us?And what its effect?
Read and memorize

Karbon Monoksida
Gas ini akan bersaing dengan oksigen untuk bergabung dengan sel darah merah and membentuk karboksihemoglobin.Badan akan kekurangan bekalan oksigen.

Haba dan Kekeringan
Kakisan Paru paru berlaku menyebabkan pernafasan terjejas

Benzo a Pryne
Bahan karsienogenik yang mengakibatkan kanser

Nikotin
Mengandungi sejenis dadah nikotin yang meningkatkan tekanan darah punca penyakit jantung dan darah tinggi.

-To be Continued-
ikhlas dari
KhaidirAmir
Image result for quotes learning
Terlepas part sebelumnya?

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Recent

Jom Borak!!!