Saturday, 22 April 2017

The Love Story About Me and My PSP (2013-2017)

RM150 aku lebur macam tu jer kat kedai Game sebab nak repair PSP kesayangan aku ni.Ya memang ada terasa membazir habih banyak duit tuk benda ni.Bukan ramai pun masih main PSP sekarang.Semua sibuk main PS Vita,PS4,XBOX,DOTA2 ngn Android Game kat fon.Tapi....ya lah banyak kenangan manis aku dengan PSP ni.....tu sebab la aku nak share ngan korang pengalaman kelakaq kelakaq aku ngan PSP ni...yang kitorang kongsi bersama.Disaat tiada awek disisi,dia lah yang sentiasa menjadi peneman menghiburkan aku disaat duka.But I think PSP ni still benificial even aku repair pun.Sebab dekat uni nanti boring...mesti member nak pinjam main bola ke apa ennnn...so time tu...1 jam RM3  la for sure..so ada la duit tuk makan.

Jadi kali ni aku nak cerita kisah hidup aku time form 1.Tuk pengetahuan  korang time aku form 1 kehidupan aku sangat jauh berbeza dengan form 1 yang lain.Ya.Form1 lain semua boleh dikatakan semua ada smartfon...paling biasa semua wajib guna Samsung Galaxy Y...ya yang kecik tu...dan dalam kalangan semua form 1 dalam kelas tu.Seingat aku,aku sorang je yang tak pakai fon.Tapi sebab time tu aku tak rasa sangat keperluan untuk memiliki jangan kata smartfon...handfon pun aku tak teringin.Sebab masa tu aku masih tak terbayang akan apa yang menarik sangat pada smartfon ini yang menjadikan ramai remaja sebaya ngan aku berlumba lumba memilikinya.

Berbeza mereka yang menyimpan semua duit belanja dorang untuk membeli sebuah smartfon.Aku pula ketika tu menyimpan untuk membeli sebuah PSP.Ya ketika itu,otak tak matang dan tidak terfikir untuk berwassap,wechat dengan awek..sibuk nak main game je so aku fokus nak beli PSP.Ya,pada ketika itu aku berasa sangat awkward dengan keadaan aku.Terutamanya pada jamuan kelas or where in the situation that ramai murid kelas gather around in some place to make some event.Ya semua akan mengeluarkan smartfon masing masing and scroll scroll,ada yang amik gambar  and masa tu aku rasa macam why Im the only one who dont have anything(gadget) to use?Ya rasa macam sangat terpinggir...lagi lagi time member show off mesej dia ngan awek dia la...gambar awek dia la...lagu KPOP la and anything that smartfon can do time tu la dorang buat.And on that time,Im the ony one who came with the empty hand tak de gadget tuk aku buat apa apa.

Then pada ketika itu aku sangat terpegun dengan watak anime Gamers Katsuragi Keima yang selalu kehulu kehilir main PSP dia kat mana mana dia berada.Watak ini sangat cool bagi aku and aku ingin memiliki personaliti seperti dia.So instead of smartphone Im prefer to buy PSP at the first place.Yeah but the road that I through to get this PSP is not a rod with full of roses.Sangat perit.Kumpul duit.kerja tiap hari upah RM10,save duit belanja lagi....dicampur lagi tentangan mak ayah,adik beradik.Sangat susah.

1st Challenge (The Amount Of Money) RM399
2nd Challenge (Parent Not Allowed)
Banyak challenge ni,nombor 2 tu paling perit.....ya sebab pada masa tu kalau nak sesuatu mesti dapat nombor (1,2,3) periksa dalam kelas baru dapat izin nak apa apa.So bila tiba time aku nak beli PSP,mula la ada suara suara sumbang menghalang  dan tak mengizinkan atas alasan pelajaran.For me whether I have PSP or not...aku memang takkan belajar masa tu ahahaha sebab memang otak time tu memang nak enjoy je tak de rasa penting tuk belajar masa tu.Yang aku tau time tu asalkan homework mesti siap dan tak kena rotan ngan cikgu.But lama lama kesedaran untuk belajar tu akan datang sendiri...nanti aku cerita kat entri lain "The Day When I got my First Smartphone"

Show Off

 Dan akhirnya aku berjaya membeli PSP,Dan mendapat ceramah berejam rejam dari pelbagai pihak.
"Ade PSP makin malas belajar....periksa tah nombor berapa nanti blablablabla...." Im very hate with this class rank concept.Everyone works hard and got a different just lebih kurag 2 or 3 point jer dengan orang lain.But because of rank.....number 18/25 is look as worst sedangkan nombor 18 ngan 10 beza lebih kurang 10 markah jer..but because of the rank we been judge and through miserable life ,kena catu masa main komputer la apa la...kena marah la.Thats why on that time aku sangat malas nak belajar sebab aku rasa how much effort I put in on my study,everyone do the same thing too.So daripada aku belajar teruk teruk time tu but end up tak dapat juga nombor top 10...buat penat jer...so baik enjoy.But lama kelamaan baru aku sedar,betapa pentingnya belajar....nantikan next entry nanti ek aku citer "The Day When I got my First Smartphone"

So ada la acara sukan ke apa aku tak ingat tapi yang aku ingat everyone gathering...maybe gotong royong.Yeah this time la aku nak show off kat dorang yang aku pun ada gadget juga.So aku taklah kelihatan awkward  macam selalu.I wait when they will use their smartphone...biasanya pompuan yang akan keluarkan dulu.As I m predict.1,2,3 dan 4 perempuan yang akan keluarkan smartphone.Yah dan lelaki pun dah mula keluarkan...Wow...I cant help dude so aku pun selukla tangan masuk dalam poket keluarkan PSP....YEAH Time tu mata aku nampak PSP tu macam bersinar dalam kartun tu...

Yeay as I m expected,semua lelaki mula tertarik kearah aku...."woah...PSP..." And aku show off la game yang best best....ahahahahaa how much cool am I back then.Semua laki berkumpul kat aku tengok aku main....dan lama lama perempuan pun datang kat aku...."Woah Khaidir main PSP la....."
On that time,aku berasa sangat lega,aku tak lagi kelihatan  seperti orang yang janggal.And when Im thinking back.I dont need to waste money with RM399 PSP to show off at that time but I just supposed to keluarkan kitab Al Quran kecik baca sorang sorang time orang lain tengah sibuk main fon.Jangankan kata member laki tersentap,hati perempuan pun cair tengok dan cikgu yang tengah scroll phone masa tu pun akan rasa nak bukak Al Quran,,,last baca Surah apa????

Ponteng Sekolah

Yeah dalam kelas lebih kurang dah ade 5 orang yang ada PSP campur kelas sebelah.So partner in crime kesemuanya 6 orang.Kitorang sangat benci kelas Matematik pada ektika itu cikgunya cikgu tua yang ajar sangat slow dan bosan.Klau tak siap homework depa....cubitannya amatlah sakit.
So we planned nak ponteng sekolah esok.Nak main game Grand Turismo...game lumba kereta
So we plan it well.Time apa semua.So kita decide ari selasa tu kita ponteng main kat rumah kawan ni yang mak bapak dia tak de kat rumah sebab kerja.And aku ingat lagi time aku pergi rumah kawan aku tu bukan time ponteng..masa tu time nak review la best tak rumah diani sesuai tak jadi port ponteng.And time masuk bilik mak bapak dia...idk caner aku boleh termasuk...aku tengok ke sebuah tong sampah dan jumpa sebuah kotak kondom.....sampai sekarang bendatu jadi ejekan kat dia and dia macam dah taknak bawak datang rumah dia lagi....ahahahaha timetu memang jakon gila la walaupun hanya hanya dapat tengok kotak.....selalu tengok kat buku sains jer...or kat seven E....

So hari kejadian....depa datang depan rumah aku.Macam biasa la bincang ....aku pun nak mulakan langkah....tapi abah aku terperasan ak yang aku bawak PSP.Terus syak yang bukan bukan...and time aku tengah amik PSP tu kawan aku pun bodoh dia cerita pasal rumah dia nak ponteng la apa la....so aku pun tak dapat join.Sedih frust semua ada.......

Kawan aku lagi sekor pun dapat nasib yang sama,Mak dia baca fon dia ade mesej pasal rancangan ponteng sekolah,...so kantoi fail juga...so dari 6 orang jadi 4 orang saje yang ponteng.

Disaat aku ngan member kena marah tak siap homework matematik sebab dah semangat nak ponteng.Aku dan member aku sangat geram dan benci bila bayangkan dorang berempat tengah seronok main lumba kereta dalam bilik beraircond....celaka tul.So masa ni tak de istilah kawan....member au terus report cikgu matematik tu yang 4 sekawan tu tengah ponteng sekarang ...main PSP kat rumah kawan..."cikgu 4 orang tu ponteng main PSP kat rumah $@#%#$.Buktinya pada asalnya sepatutnya kitorang pergi but kitorang tak jadi pergi sebab kantoi.....4 orang tu mesti dihukum cikgu."

Dan akhirnya... 4 orang tu cikgu call mak pak dorang kata dorang tak datang sekolah....bukan saje depa dirotan dirumah bahkan disekolah....paling memalukan pengawas pulak tu ahahahahahaha

3 Month Without It

PT3 dah menghampiri....abang sedara aku ni sangat suka ngan PSP aku.Ketagih dia main bola hari hari kat PSP aku.So aku bagi dia pinjam selama 3 bulan.Tolong pegangkan and jagakan and mainkan sebab kalau kat rumah nanti aku akan terdistract dengan PSP.And yeah it payoff for TRIAL PT3 but not the real PT3.

And masa masuk sekolah sains..PSP pun dah rosak.And 2 TAHUN aku tak main.Aku pun dah lupa nak cerita apa...tapi itu lah kenangan aku ngan PSP ni......and after this our journey still continue in University or Matriks ....love you babe...PSP
"Without Girlfriend its okay,but without you game,I can't"

2 comments:

  1. Memang sedih kan kalau hilang barangan yang kita sayang. Tapi walau dah tak ada psp masih ada something yang boleh diambil kira. http://dbestummi.blogspot.my/2016/01/best-jugak-percutian-di-busan-ni-sesuai-untuk-seisi-keluarga-melancong.html?m=1

    ReplyDelete
  2. Memang sedih kan kalau hilang barangan yang kita sayang. Tapi walau dah tak ada psp masih ada something yang boleh diambil kira. http://dbestummi.blogspot.my/2016/01/best-jugak-percutian-di-busan-ni-sesuai-untuk-seisi-keluarga-melancong.html?m=1

    ReplyDelete

Popular Posts

Recent

Jom Borak!!!